1. YAZARLAR

  2. Velid El Zübeydi

  3. Irak'ta kaçırılan çocukların hesabını kim verecek?
Velid El Zübeydi

Velid El Zübeydi

Yazarın Tüm Yazıları >

Irak'ta kaçırılan çocukların hesabını kim verecek?

06 Kasım 2009 Cuma 00:54A+A-

Irak hükümeti güvenlik güçlerinin sözde başarısıyla övünürken, ülkede birkaç ay içinde 900 çocuğun kaçırılmasını kabul etmek mümkün değil

BM’ye bağlı bir kurum korkunç bir olgudan söz ediyor. Irak’ta birkaç ay içinde 900 çocuğun kaçırıldığı söyleniyor. Bu açıklama, Irak hükümetinin ülkede 1 milyondan fazla polis ve güvenlik biriminin bulunduğundan bahsettiği bir zamanda yapıldı. 900 çok büyük bir rakam. Bu kadar çok sayıda çocuğun kaçırılması karşımızda organize çetelerin bulunduğu anlamına geliyor ve bu çeteleri güvenlik organlarının rolünü değerlendirmeden ele almak mümkün değil. Zira Irak’taki denetim noktaları benzersiz yoğunlukta yayılıyor, trafik bu nedenle çok ağır işliyor. İnsan Bağdat’ın bir semtinden arabayla geçmek için bir saatten uzun zaman harcıyor. Yani güvenlik organları aslında kaçırma eyleminin meydana gelmesinden sadece birkaç dakika sonra kaçıranları takip etmeye başlayabilir.

Çocukların evlerinin önünden kaçırıldığı da biliniyor. İçişleri bakanlığı işlenen suçların ihbar edilmesi için telefon numaraları veriyor. Ayrıca medya organları suçluların ve teröristlerin bildirilmesi için özel reklamlar yayımlamayı sürdürüyor. Bütün ailelerde cep telefonu olduğundan, herhangi bir çocuğun kaçırıldığı birkaç dakika içinde ihbar edilebilir. Yani onca güvenlik önlemine rağmen kaçırılan çocuklardan biri bile kurtarılamıyor. Peki bu ne anlama geliyor?

Öncelikle, güvenlik organlarının içinde, çocukları kaçıran ve ailelerle yüz binlerce dolarlık pazarlık yapan organize çeteler bulunuyor. Bu çeteler, fidyeyi alıp çocukları teslim etmeden önce ailelere basına konuşmama şartı koşuyorlar. Bu durum da, güvenliği sağlamamakla suçlanmamak için hükümet organlarının da bu tehlikeli eylemlere bulaştığına işaret. İkincisi, hükümetin hayata geçirmeye çalıştığı kapsamlı program dahilinde tutuklamalar gerçekleştiriliyor, işkence yapılıyor, çocuklar kaçırılıyor. Böylece Iraklılar korkutuluyor. Amaçsa ailelerin Irak’ı terk etmesini hızlandırmak. Irak savaşın başından bu yana bir felaketi yaşıyor.

(Umman gazetesi Vatan, Iraklı yazar, 28 Ekim 2009)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT