1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak Meclis Başkanı ABD'den Müdahale İstedi
Irak Meclis Başkanı ABD'den Müdahale İstedi

Irak Meclis Başkanı ABD'den Müdahale İstedi

Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Musul'da IŞİD'e karşı mücadele etme konusunda etkili olamadıklarını ve ABD'nin müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

10 Haziran 2014 Salı 14:07A+A-

Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, Amerika Birleşik Devletleri'nden müdahale talebinde bulundu.  Nuceyfi, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'un merkezinde kontrolü tamamen ele geçirdiğini ve Selahaddin kentine ilerlediğini de söyledi.

Dünya Bülteninde yer alan habere göre Bağdat'taki büyükelçisinden ABD'nin müdahale etmesini talep ettiğini kaydeden Nuceyfi, şunları söyledi:

"Bu kadar güvenlik gücü, asker vardı burada. Nasıl oldu da bütün bu güvenlik güçleri terör karşısında geri kaçtı ve kenti IŞİD'e teslim etti? Güvenlik güçlerinin Musul'dan kaçışı ile ilgili acil bir soruşturma başlatılmalı. Bütün siyasi taraflar bu teröre karşı durmalı. Teröre destek veren ülkelere karşı net tavır alınmalı"

Nuceyfi ayrıca IŞİD'in Musul'a girmesi sonucu yüz binlerce insanın bölgeden kaçmaya çalıştığını belirtti.

Nuceyfi'ye göre, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani peşmergelerin Musul'a müdahaleye hazır olduğunu, ancak öncesinde Bağdat yönetimiyle görüşülüp düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi Musul'daki havaalanında uçak ve helikopterlerin IŞİD'in eline geçtiğini açıklayarak ABD'den yardım istedi. Nuceyfi, Irak Kürdistan Özerk Bölgesi lideri Mesud Barzani ile de görüştüğünü ve onların kendilerine yardım etmeye hazır olduğunu da açıkladı.

musul-valisi-useyil-nuceyfi.jpg

MUSUL VALİSİ NUCEYFİ ELİNE SİLAH ALDI

Musul Valisi Useyil Nuceyfi Musul'un bazı bölgeleri kontrol altına alan IŞİD’e karşı eline silah aldı.

Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi'nin kardeşi olan Useyil Nuceyfi kendi facebook sayfasında, korumaları ile beraber Musul caddelerinde gezip silah taşıdığı fotoğrafları yayınladı. El Cezire'nin yayınına katılan Useyil Nuceyfi, Musul'un kırsal bölgesinde bulunduğunu, ama güvenlik nedeniyle yerini açıklamayacağını söyledi.

Perşembe gününden bu yana IŞİD ile Musul emniyet güçleri arasında devam eden çatışmalarda 70 sivil ve 41 emniyet mensubu hayatını kaybetmişti.

IŞİD'in Musul'da 8 mahalleyi kontrol altına aldığı belirtiliyor. Rudaw internet sitesine konuşan Musul Emniyet Müdürlüğü basın sözcüsü Rayid Mazin, IŞİD'in kontrol altına aldığı mahalleleri 2 günde temizleyeceklerini ifade etti.

musul-bedus-hapishanesi-mahkumlari.jpg
IŞİD, Beduş Hapishanesindeki tutsakları serbest bıraktı.

Kaynak: Dünyabülteni

HABERE YORUM KAT

1 Yorum