1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Irak İnsan Hakları Kuruluşuna İlk Adım
Irak İnsan Hakları Kuruluşuna İlk Adım

Irak İnsan Hakları Kuruluşuna İlk Adım

Irak’ta ABD işgali ve katliamlarından sora mezhepçi bir asabiye ile hakimiyet mücadelesi veren gerek Şii gerek IŞİD milisleri tarafından işlenen zulüm, tehcir, işkence ve katliam konuları İstanbul’da bir kez daha gündeme getirildi.

16 Nisan 2015 Perşembe 16:03A+A-

HAKSÖZ-HABER

Toplantının adı, “Irak’ta Uluslararası İnsan Hakları Koalisyonu” (IHRCI).

Bugün İstanbul Gönen Hotel’de gerçekleştirilen toplantının sabah seansında tertip komitesi üyeleri ve Türkiye’yi temsilen de Av. Gülden Sönmez konu ve alanla ilgili konuşmalar yaptılar.

Irak’taki hak ihlallerini uluslararası ölçekte gündemleştirmek ve yaşanan insan hakları suçlarını durdurmak için avukatların ve insan hakları kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen bu uluslararası toplantının ilk hazırlayıcı adımı 24-24 Eylül 2014 tarihlerinde yine İstanbul’da yapılmıştı. Titanic Hotel’de yapılan ilk hazırlayıcı toplantıya Irak’tan Sünni aşiret temsicileri, bazı Iraklı sivil kuruluşların temsilcileri ve Irak İhvan-ı Müslimin’in bazı temsilcileri katılmıştı.

Toplantı delegasyonu Irak başta olmak üzere Türkiye, İngiltere, ABD, Lüksenburg, Belçika, Mısır, Lübnan, Suudi Arabistan, Cezayir gibi ülkelerden gelen temsilcilerden oluşuyor. Toplantının sponsorluğunu ise “Uluslararası Organizasyon Cemiyeti” yapıyor.

Tertip Komitesi başkanı yaptığı açlış konuşmasında, bu tür organizasyonlara yer veren Türkiye’ye minnettar olduklarını vurguladı. Türkiye Hükümeti’nin olabildiğince bu tür konularda yardımcı olduğunu belirtti.

Av. Saddul Abdulaziz, insan hakları konusunu Kur’an ayetleri bağlamında değerlendirdi ve bu konuda 1975 senesinden bu yana BM’in yürürlüğe koyduğu ama uygulanamayan ibadet, görüş, temsil, eğitim vd. haklarla ilgili örnekler verdi.

Irak’ta Şii yayılmacılığı ve şiddetine son verilmesi konusuna dikkat çekilen konuşmalarda, Şii taassubuna karşı Sünni asabiyesinin tutuşturulmamasına dikkat çekildi. Mezhep çatışmasına, taifeciliğe ve topluma zarar veren her türlü bölücülüğe karşı çıkılması gerekliliği üzerinde duruldu.

İHH adına konuşan Av. Gülden Sönmez de kuruluşlarının çoğu çatışma ve kriz bölgesinde olan 140 ülkede çalıştıklarını belirtti. Ve gördükleri tablonun işkence edenin ve katliamları gerçekleştirenlerin cezasız kaldığını, Irak’taki problemin de cezasızlıktan kaynaklandığını söyledi.  Cezasızlık konusu dışında üstlenmemiz gereken rolün, kuruluşlar olarak objektif çabalarla hak ihlallerini raporlaştırmamız ve bölgeler arası koordinasyonu gerçekleştirerek hak ve özgürlük mücadelesine zemin hazırlamamız olduğunu belirtti. Sözlerini şu tespitle bitirdi: “Öğrendiğim sonuç şu: İnatçı olmadığımız sürece sonuç alamıyoruz.”

IHRCI platformu öğleden sonraki toplantılarına üç atölye çalışmasıyla devam etti.

Birinci atölye çalışması başlığı “Irakla ilgili hukuki sorunların çözümü için uluslararası hukuki imkanlar” idi. Bu oturuma Türkiye’den Uluslararası Hukukçular Derneği adına Av. Figen Şaştım katıldı.

İkinci atölye çalışması başlığı “Irak’ta yaşanan zulüm ve hak ihlalleri konusunda dökümantasyon ve arşiv çalışmaları” idi. Bu oturuma Türkiye’den İHH adına Av. Gülden Sönmez katıldı.

Üçünce atölye çalışması başlığı “Irak’taki halk ihlalleriyle ilgili medya ile ilişkiler ve konuyla ilgili projeler” idi. Bu oturuma Türkiye’den Özgür-Der adına Hamza Türkmen katıldı.

Tertip Komitesi, toplantıyla ilgili somut amaçlarının IHRCI Koalisyonu’nu uluslararası bir kurum haline getirmek olduğunu açıkladı.

HABERE YORUM KAT