1. HABERLER

  2. HABER

  3. İngiltere'den Yeni Terör Yasası
İngiltere'den Yeni Terör Yasası

İngiltere'den Yeni Terör Yasası

Suriye ve Irak gibi ülkelere direnişçilerin safında savaşmaya giden vatandaşlarının ülkeye dönmelerini engellemek isteyen İngiltere, yeni yasa tasarısı hazırlıyor. Yeni yasada bu kişiler için iki yıla varan ülkeye giriş yasağı getirilmesi planlanıyor.

14 Kasım 2014 Cuma 15:59A+A-

G20 zirvesi için Avustralya'da bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, Avustralya parlamentosunda, hükümetinin bu ay açıklayacağı yeni terörle mücadele yasa tasarısı hakkında konuştu.

İngiltere'de yakın bir zamanda yeni terörle mücadele yasa tasarısını açıklayacaklarını dile getiren Cameron, "Bu yasa, polise pasaportlara el koyma, şüphelilerin seyahat etmesini engelleme, İngiliz vatandaşlarının Birleşik Krallık'a dönüşlerini engelleme gibi konularda yeni yetkiler verecek. Havayollarına yolcu listelerini paylaşmazlarsa ülkeye inişlerine izin verilmemesi gibi yeni kurallar getirilecek" ifadelerini kullandı.  

Cameron ayrıca, sıkı kontrollerden geçmeyi kabul etmeyenlerin İngiltere'ye girişlerinin iki yıla kadar engellenebileceğini vurguladı.

İngiltere Başbakanı, terörle mücadele yasa tasarısının hazırlandığını önceki ay açıklamıştı. Tasarının bu ay sonundan önce parlamentoda tartışılması bekleniyor. Tasarının yasalaşmasının ise ocak ayı sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor. 

Ülkeye giriş yasağına ilişkin mevcut geçici kurallara göre, IŞİD saflarında savaştığından şüphelenilen İngiliz vatandaşları ülkeye girişlerinde durdurulabiliyor. Bu kişilerin pasaportları iptal edilebiliyor ve ülkeye girişleri ancak polisin refakatiyle mümkün olabiliyor. 

Yeni yasa tasarısı

Yeni tasarıda, IŞİD dahil diğer direniş grupları içinde yurt dışında savaşmaya gideceğinden şüphelenilen İngiliz vatandaşlarının pasaportlarına el koyulabilecek ya da pasaportlar iptal edilebilecek. Sınır görevlileri ve havaalanı polisine pasaportlara el koyması konusunda yeni yetkiler verilecek. 

Suriye veya Irak'tan döndüğünden şüphelenilen kişilerin İngiltere'ye girişlerine, hükümetin belirleyeceği sıkı önlemlere uymamaları takdirde en az iki yıl izin verilmeyecek. Havayolları, yolcu listelerini paylaşmak zorunda kalacak. Aksi halde uçakların İngiltere'ye inişlerine izin verilmeyecek.

Ülkedeki özellikle Müslüman ve insan hakları kuruluşları yeni yasa tasarısına karşı çıkıyor. Müslüman İnsan Hakları Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, yasanın Müslümanlara karşı ayrımcılığı artıracağı ve kolayca pasaportlara el koyma yetkisinin çok sayıda insanın "vatansızlaşmasına" neden olacağı vurgulandı.

İngiliz hükümeti, 500'den fazla İngiliz vatandaşının Suriye ve Irak'a savaşmak için gitmiş olabileceğini söylüyor.  İngiltere'de polis bu yıl, çoğu Suriye ile bağlantılı 218 kişiyi terör iddiasıyla gözaltına aldı. Bu rakam son üç yılda yaklaşık yüzde 70 oranında artış gösterdi.

HABERE YORUM KAT