1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. "İngiltere'de namaz yasağı getiren okulun arkasında aşırı sağcı siyasetçiler var"
"İngiltere'de namaz yasağı getiren okulun arkasında aşırı sağcı siyasetçiler var"

"İngiltere'de namaz yasağı getiren okulun arkasında aşırı sağcı siyasetçiler var"

Avukat Fahad Ansari, İngiltere'nin başkenti Londra'da öğrencilerine "namaz yasağı" getiren “Michaela Community School” adlı okulun arkasında kamuoyunda tanınan aşırı sağcı siyasetçiler olduğunu söyledi.

19 Nisan 2024 Cuma 13:06A+A-

İngiltere'de insan hakları ve sivil özgürlükler alanında uzman avukat Fahad Ansari, öğrencilerinin yarısının Müslüman olduğu bir okulda Mart 2023'te getirilen "dini ritüel" yasağının Londra'daki üst mahkeme tarafından onaylanması ve ülkede artan Müslüman karşıtlığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Müslüman öğrencinin itirazının laiklik gerekçe gösterilerek reddedildiğine işaret eden Ansari, şunları aktardı:

"Yargıcın da dediği gibi, eğer Müslüman bir çocuk namaz kılmak istiyorsa, namaz kılabileceği pek çok başka okul var. Bu açıklama ilk bakışta çok makul görünebilir. Ancak daha derine inip asıl amacın ne olduğunu araştırdığınızda, işte o zaman durum oldukça endişe verici bir hal alıyor. Bir çocuğun öğle arasında 2,5 metreye 4 metrelik bir alanda namaz kılmak için 2-3 dakika geçirmesini engelleme kararını tek başına değerlendiremezsiniz. Buradaki gizli gündemin ne olduğuna bakmak zorundayız."

Eski İçişleri Bakanı Suella Braverman okulun kurucularından

Ansari, Eylül 2014'te kurulan okulun aşırı sağcı söylemleriyle öne çıkan eski İçişleri Bakanı Suella Braverman ile ilişkisine dikkati çekerek, "Braverman, Michaela Community School'un yönetim kurulu başkanı ve kurucu üyelerinden biriydi. Kendisi, 2018'e kadar kurucu üye ve yönetim kurulu başkanıydı. Bu da okulun asıl davasının ne olduğunu ortaya koyuyor. Daha derine indiğinizde, okulun aynı zamanda ülkeyi yöneten Muhafazakar Parti'nin en sağında yer alan Michael Gove ve birçok başka kişiyle de bağlantılı olduğunu görebilirsiniz." ifadesini kullandı.

Yasağın onaylandığı 16 Nisan'da, Braverman'ın, Brüksel'deki “Ulusal Muhafazakarlar” konferansında konuşma yaptığını anımsatan Ansari, "Braverman, dünyanın farklı bölgelerindeki faşistleri ideolojileri hakkında konuşmak üzere bir araya getiren 'Ulusal Muhafazakarlık' konferansında konuştu. Aynı konferans geçen yıl Londra'da düzenlenmiş ve Suella Braverman gibi Michael Gove da bu konferansta konuşma yapmıştı. Başbakan Rishi Sunak, her ikisinin de bu konferansta bakan sıfatıyla konuşmalarına tam destek verdi." diye konuştu.

Ansari, faşist görüşlere sahip olmakla eleştirdiği siyasetçilerin bir eğitim kurumuyla bu kadar yakından ilişkili olmasının endişe verici olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Okulun nihai gündeminde ne var? Bu şekilde Müslüman çocukları ayrı tutarak onlara ayrımcılık yapmak mı istiyorlar? Yoksa esasen onlara devlete meydan okumaktan, İslami değerlerini ve İslami kimliklerini ortaya koymaktan, otoriterlik ve faşizmle yüzleşmekten korkmalarını mı aşılıyorlar? Benim asıl endişem bu. Elbette bu genç Müslüman kız için kaygılıyız ama aynı zamanda bu gibi okullarda uygulanan daha derin amaçlar için de endişeliyiz."

HABERE YORUM KAT