1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İngiltere Başbakanı Johnson Yoğun Bakıma Alındı
İngiltere Başbakanı Johnson Yoğun Bakıma Alındı

İngiltere Başbakanı Johnson Yoğun Bakıma Alındı

Koronavirüs kaptıktan 10 gün sonra hastaneye kaldırılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson yoğun bakıma alındı.

07 Nisan 2020 Salı 00:36A+A-

İngiltere'nin koronavirüsle mücadelesi sürüyor. 5 bin 370'den fazla kişinin salgında can verdiği ülkede vaka sayısı 47 bin 800'ün üzerinde.

Testi pozitif çıktığı için 10 gündür evinde karantina altında tutulan Başbakan Boris Johnson, yüksek ateş ve öksürüğü geçmeyince hastanede tedavi altına alındı. Semptomları atlatamayan Johnson yoğun bakıma alındı.

Koronavirüs tedavisine devam edilen Başbakan Johnson'ın şikayetleri arttı. Dün gece apar topar hastaneye kaldırıldı. Hemen tedavisine başlandı. Ancak şikayetleri azalmak bir yana daha da arttı. 

27 Mart'ta testi pozitif çıkmıştı

Ateş ve öksürük belirtileri gösteren Johnson'ın 27 Mart'ta yapılan testi pozitif çıkmıştı.

O tarihten beri kendisini izole eden 55 yaşındaki Başbakan Johnson, 3 Nisan'da yayımladığı videoda, "Hala ateşim var ve bu nedenle hükümetin tavsiyesi uyarınca, bu belirti gidene kadar kendimi tecrit etmeyi sürdürmem gerekiyor." demişti.

Johnson'ın bu videosuyla 2 Nisan akşamı sağlık çalışanlarını alkışlaması sırasında çekilen görüntüsünde, hastalığın üzerinde yol açtığı etki dikkati çekmişti. 

Virüsle mücadelede ilk aşamada salgın hafife alındı

Ülkede koronavirüse karşı alınan tedbirler tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bu tartışmaların sebebi koronavirüsün yayılma hızının düşmemesi.

İlk başlarda "toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla virüsün kontrollü şekilde yayılması" stratejisi izleyen İngiliz hükümeti, vaka ve ölü sayısının hızla artmasının ardından geri adım atmıştı.

12 Mart'ta virüsle mücadelede ikinci aşamaya geçildi

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasının kontrol altına alınamadığı İngiltere'de "Cobra" adı verilen hükümetin acil durum komitesi, Başbakan Boris Johnson başkanlığında toplandı. İlgili bakanların katıldığı toplantı sonrası konuşan Johnson vaka sayılarının keskin bir şekilde artmasının beklendiğini ve ülkenin en kötü kamu sağlığı krizlerinden birini yaşadığını vurguladı.

İkinci aşamaya geçildi

İngiltere'de "kontrol altında tutma" aşamasından, "virüsün yayılmasının geciktirilmesi" aşamasına geçildi.

İkinci aşamaya geçilmesiyle, hükümet gerekli görmesi durumunda okulları kapatma, spor etkinlikleri ve geniş katılımlı toplantıları iptal etme, halkın evden çalışmasını sağlama gibi önlemleri hayata geçirebilecek. Solunum yolu enfeksiyonu veya ateş gibi küçük belirtileri olanlardan bile kendilerini tecrit etmeleri istenebilecek.

4 aşamalı plan

İngiltere'nin virüsle mücadele planı, "kontrol altında tutma," "yayılmasını geciktirme", "virüsle ilgili araştırma" ve "etkiyi azaltma" gibi 4 aşamadan oluşuyor.

İlk aşama; vakaların erken tespit edilmesi, tedavi ve hastalığın yayılmasını önlemek için enfekte olmuş kişilerin temasa geçtiği diğer kişileri bulmayı öngörüyor.

İkinci aşama, virüsün yayılmasının geciktirilmesi için kalabalık etkinliklerin iptali ve okulların kapatılması gibi önlemleri içeriyor.

Üçüncü aşama, virüsle ilgili araştırma yapılması ve tedavisinin bulunması amaçlanıyor.

Son aşama ise tüm çabaların başarısız olması durumunda, salgının en az zararla atlatılabilmesi için hastanelerin, acil durumlar harici, hastalara hizmet vermemesi ve emekli sağlık personelinin göreve çağrılması gibi önlemleri içeriyor. 

Boris Johnson kimdir?

Britanyalı muhafazakâr politikacı Boris Johnson 1964 doğumlu.

Temmuz 2019’dan beri İngiltere Başbakanı.

Sert Brexit yanlısı olan 55 yaşındaki Johnson, ülkenin Avrupa Birliği'nden ayrılması için yürütülen kampanyanın lider figürü konumundaydı.

Johnson, 2008-2016 yılları arasında 2 dönem Londra Belediye Başkanlığı görevini yürüttü.

Boris Johnson, 2010-2016 yılları arasında Başbakanlık yapan David Cameron'ın da okul arkadaşı.

Her iki siyasi de önce Eton Koleji, sonra Oxford Üniversitesinden mezun oldu.

Gazetecilik kariyeri

Boris Johnson, eğitim hayatı sonrası da gazetecilik kariyerine başladı.

The Times of London'da kısa bir süre çalışan Johnson, The Daily Telegraph gazetesine geçti ve burada Brüksel muhabiri olarak görev yaptı.

Merkez sağ medyada adından sıkça söz ettirmeye başlayan Johnson, siyasi kariyeri öncesinde son olarak The Spectator'da editör olarak çalıştı.

Aslen Çankırılı

İngiltere'nin yeni Başbakanı Johnson, Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde bakanlık yapan ve İstiklal Mücadelesi'ne karşı tavrıyla bilinen, Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Kalfat köyünden Ali Kemal'in torununun oğlu.

2016 yılında Türkiye'ye gelerek resmi temaslarda bulunan Johnson, bir gazetecinin "Çankırılı mısınız?" sorusuna "Kalfat" yanıtını vermişti.

Kaynak: TRT Haber

HABERE YORUM KAT

2 Yorum