1. YAZARLAR

  2. RIDVAN KAYA

  3. İhvan Karşıtı Yazardan İtiraf: Sisi Seçim Savaşını Kaybetti!
RIDVAN KAYA

RIDVAN KAYA

Yazarın Tüm Yazıları >

İhvan Karşıtı Yazardan İtiraf: Sisi Seçim Savaşını Kaybetti!

29 Mayıs 2014 Perşembe 01:35A+A-


İhvan aleyhinde yazıları ve Sisi darbesine desteği ile tanınan Wael Navara, Monitor sitesindeki yazısında Sisi’nin seçime katılım savaşını kaybettiğini yazdı.

3 Temmuz 2013’de darbeyle iktidara el koyan Abdulfettah Sisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin hesabı tutmadı. Mısır’da yönetimin ardı ardına aldığı tüm kararlara ve sürdürdüğü çabalarına rağmen gerçekleşen düşük katılımın seçimlerin meşruluğuna yönelik tartışma meydana getireceğini Sisi destekçileri de itiraf etmek durumunda kaldılar.

Bilindiği üzere seçimlere bir figüran olarak katılan Hamdin Sabbahi’nin taraftarları, cuntanın seçimleri bir gün daha uzatma kararını protesto ederek Sabbahi’yi seçimlerden çekilmeye çağırmışlardı. 26-27 Mayıs (Pazartesi-Salı) günlerinde yapılacağı ilan edilen seçimlerde ilk gün gerçekleşen zayıf katılım üzerine Salı günü tatil ilan edilmişti. Ülke genelinde trenler seçmenleri seçim merkezlerine bedava taşıdılar. Ve en önemlisi de oy kullanmayan her seçmenin yaklaşık 70 dolara tekabül eden 500 Mısır lirası cezaya çarptırılacakları uyarıları sürekli vurgulandı. Ve tüm bu önlemlerin de işe yaramadığı görülüne seçimlerin bir gün daha uzatılmasına, yani 28 Mayıs Çarşamba günü de oy verme işleminin devam etmesine karar verildi.

İhvan karşıtı yazar Wael Navara Sisi’nin her şeye rağmen en az % 75 oyla cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanacağını söylemekle birlikte, bunun yeterli olmadığını düşünüyor. Ülkenin acilen gerçekleştirilmesi gereken ekonomik reformlara, devletin yapılandırılması için ihtiyaç duyulan idari adımlara ihtiyacı olduğunu ve yatırımların önünün açılması için güven duyulan bir yönetim görüntüsünün şart olduğunu ve tüm bunlar için Sisi’nin yüksek katılımlı bir seçim zaferine muhtaç olduğunu hatırlatıyor. Yazar “en önemlisi de şu ki, yüksek katılım Mısır halkının yeni sürece inancının bir göstergesi olarak değerlendirilecekti” diyor.

Müslüman Kardeşlerin düşük katılımı Sisi çılgınlığının inişe geçmesinin başlangıcı olarak yorumladıklarını aktaran yazar, İhvan çevrelerine göre katılımın 5 milyonu geçmediğini ve bunun da en az yarısının Hıristiyanlardan oluştuğunu iddia ettiklerini belirtiyor.

2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 23 milyon kişi oy kullanmıştı, bu sayı toplam seçmenlerin % 46’sına tekabül etmekte. Wael Navara Müslüman Kardeşlere verilen oyların boykota gittiği düşünülse bile yine de katılımın bu kadar düşük gerçekleşmemesi gerektiğinden şikayet ediyor.

Navara özellikle gençlerin seçimlere katılımının çok düşük olduğunu, bunda da özellikle 25 Ocak Devriminin kazanımlarının bir bir eridiğine dair algının etkili olduğunu düşünüyor.

Wael Navara bir kaç gün önce Sisi’nin en az 40 milyon oy beklediğine dair yaptığı açıklamanın da kendisini zor duruma düşürdüğünü belirtiyor. Seçimlerden önceki son Cuma günü televizyon kanallarında yayınlanan ve Sisi’nin 10 gazeteciyle katıldığı programın da çok olumsuz bir görüntü arzettiğini söyleyen yazar Sisi’nin halinin adeta tahta oturmuş kralın etrafında topladığı mabeynle sohbeti havasında geçtiğini ve bu görüntünün de gençleri özellikle rahatsız etmiş olabileceğini belirtiyor.

Özetle Mısır’da 3 Temmuz darbesinin izlerini silme ve Sisi’yi meşrulaştırma yolunda çok ümit bağlanan seçimlerin cunta için başarısızlıkla sonuçlandığı görülmekte. İslami Harekete duydukları düşmanlıkla başından itibaren darbeyi destekleyen çevrelerin de gidişattan duydukları kaygıları ve rahatsızlıklarını beyan etmeye başlamaları bu noktada önemli bir gelişme sayılabilir. Bu isimlerden biri olan Wael Navara’nın seçimlere düşük katılıma ilişkin değerlendirmesi bu durumun bir örneğini teşkil etmekte. Allah’ın izniyle gelişmeler, zulüm, gasp ve ahlaksızlık temelinde inşa ettiği darbeden etkili ve uzun soluklu bir yönetim üretme çabasındaki Sisi’nin tıknefes kalması için çok uzun zaman geçmeyeceğine işaret etmekte. 

 

YAZIYA YORUM KAT