1. HABERLER

  2. HABER

  3. MAVİ MARMARA

  4. İHH: BM’nin Raporu İkiyüzlülük
İHH: BM’nin Raporu İkiyüzlülük

İHH: BM’nin Raporu İkiyüzlülük

İsrail tarafından kamuoyunu yönlendirmek amacı ile kartel basınına sızdırıldığı düşünülen BM’nin Mavi Marmara raporuna İHH’dan sert tepki geldi.

15 Mayıs 2011 Pazar 02:37A+A-

Bu ayın 18'inde açıklanması beklenen raporda İsrail'in özür dilemesine gerek olmadığı, saldırının da uluslararası sularda olmadığına yer verildiği iddia ediliyor. BM'nin raporunu ve Mavi Marmara'nın yeni yolculuğunu Akit'e değerlendiren İHH Başkanvekili Hüseyin Oruç; "Rapor henüz açıklanmadı. Eğer rapor bu şekilde yayınlanırsa, BM'nin ikinci yüzünü görmüş olacağız" diye konuştu.

Dün kartel medyasında yer alan ve Birleşmiş Milletlerin 18 Mayıs'ta hazırlayacağı düşünülen Mavi Marmara raporuna ilişkin detaylar büyük tepkilere sebeb oldu.

KAMUOYUNU YÖNLENDİRMEK İÇİN KARTELE SIZDIRILDI

İsrail tarafından kamuoyunu yönlendirmek amacı ile kartel basınına sızdırıldığı düşünülen BM'nin Mavi Marmara raporunda Türkiye'nin savunduğu uluslararası deniz hukukunun ihlal edildiği iddiasının kabul edilmediği ifade ediliyor. İsrail'in "meşru müdafaa hakkını kullandığını" savunan rapora göre buna rağmen İsrail'in 'aşırı güç kullandığı' ve 'ölümlere sebep olduğu' da kayıtlara geçirildi. İsrail'in kartel medyasına sızdırdığı raporun taslağında Türkiye'nin özür ve tazminat talebinin geçiştirildiği ve İsrail'den şehid edilen 10 kişinin ailelerine tazminat ödenmesinin istendiği de yer aldığı iddia edildi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İN İKİNCİ YÜZÜ

BM'nin raporunu Akit'e değerlendiren İHH Başkanvekili Hüseyin Oruç ise, "Rapor henüz açıklanmadı. İsrail bu bilgileri basına sızdırarak kamuoyunu yönlendirmek istiyor. Eğer rapor bu şekilde yayınlanırsa BM'nin ikinci yüzünü görmüş olacağız" dedi. BM tarafından oluşturulan panelde yer alan Türkiye ve İsrail'in temsilcilerin yanı sıra 2 tane de bağımsız olduğu iddia edilen üyenin olduğunu ifade eden Oruç; "O 2 üye daha önce yaptıkları konuşmalar ve çıkışları ile İsrail'in yandaşları oldukları açıkça ortada olan kişilerdi. Ancak o komisyonda yer alan Türkiye'nin temsilcisi bu siyasallaştırılmış raporu kabul etmemesi halinde BM de bunu kabul edemez" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE KABUL ETMEZSE BM RAPORU YAYINLAYAMAZ"

Türkiye kabul etmezse bu raporun yayınlanamayacağını belirten İHH Başkanvekili Oruç; "İşlenen suçların ortaya çıkartılmadan Türkiye'nin geri adım atmayacağını düşünüyoruz. Buna inanıyoruz. Türkiye Hükümeti raporu onaylamadan yayınlama ihtimalleri yok. Türkiye Devletinin temsilcisinin de böyle bir raporu onaylamayacağından kesinlikle eminiz. İşlenen suçların siyasi kaygılarla görmezlikten gelinmesini kabullenemeyiz. İsrail'in yaptığının ne kadar büyük bir suç olduğunu Doğu da biliyor, Batı da. Bu durumu asla dünyaya anlatamazlar" diye konuştu.

AP: İSRAİL'E SÖZ GEÇİREMİYORUZ

BM tarafından yayınlanacağı iddia edilen raporun Mavi Marmara'nın yeni yolculuğuna bir etki etmeyeceğini ve hatta teşvik edeceğini belirten Oruç; "İnşallah haziranın son haftasında dünyanın farklı bölgelerinden 15 gemi ile aynı rotayı kullanarak Gazze'ye gideceğiz. Binin üzerinde katılımcı olacak. Avrupa Parlamentosu'ndan milletvekilleri de olacak. Gemiler kendi limanlarından hareket edecek ama biz hem BM'ye hem de AP'ye başvurarak bu gemileri kendilerinin de kontrol etmesini istedik. Gemilerimiz sadece çıktıkları limanlarda kontrol edilmeyecekler, istenilen yerde BM bunları kontrol edebilir. İsrail'in hiçbir şeyi kullanmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Avrupa Parlamentosu ve Birleşmiş Milletler ile yaptıkları görüşmeleri de anlatan Oruç, bazı konuların kartel medyası tarafından bilerek yanlış aksettirildiğini söyledi. Oruç, şöyle devam etti; "Sanki AP'nin yeni yolculuğa İsrail'i düşünerek karşı çıktığı imajı verildi. Biz kendileri ile görüştük ve medyaya da bu şekilde bilgi verilmesi gerektiğini söyledik. Avrupa Parlamentosu Başkanı bize; 'İsrail geri adım atmıyor. Yine gemileri vurabilir. İsrail'e söz geçiremiyoruz ve tekrar aynı olumsuzlukları istemiyoruz' dedi. Bazı basın yayın organları ise Avrupa Parlamentosu'nun İsrail'i düşünerek Mavi Marmara'nın yola çıkmasını istemediğini yazdılar."

MUSTAFA R. ÖZGÜR / YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT