1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İdlib’de engellilerin hayatına umut ekiliyor
İdlib’de engellilerin hayatına umut ekiliyor

İdlib’de engellilerin hayatına umut ekiliyor

Özgür-Der ve Fetih-Der birlikteliği ile inşa edilen İdlib’in Babiska bölgesindeki Abdullah İbni Ummu Mektum Görme Engelliler Merkezi faaliyetlerine dikkat çekmek için ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde anlamlı bir video paylaştı.

03 Aralık 2020 Perşembe 22:48A+A-

HAKSÖZ HABER

Suriye’de savaş nedeniyle birçok insan hayatını kaybetti. Sağ kalanların büyük bir kısmı da Rusya, İran ve Esed’in bombardımanları esnasında yaralanarak sakat kaldı.

Doğuştan görme engelli olanlar ve sonradan, özellikle savaş esnasında atılan bombaların etkisiyle oluşan şarapnel parçalarından yaralanan binlerce insan uzuvlarından oldu.

İdlib’in Babiska bölgesinde Ankaralı Müslümanların katkılarıyla kurulan Abdullah İbni Ummu Mektum Görme Engelliler Merkezi, görme engelli Suriyelerin hayatına ışık olmaya çalışıyor. Şu anda 25 aktif öğrencisi bulunan merkezin, toplam kapasitesinin 100 civarı olduğu belirtiliyor. Görme engelliler merkezinin 2 faal sınıfı olmak üzere toplamda 4 sınıfı mevcut.

Eğitmenler eşliğinde görme engellilere okuma yazma ve Kur’an eğitimi verilen merkezin Türkiye’deki gönüllülerin katkılarıyla faaliyete başlaması ile beraber, bölgedeki insanların hayatına yeni bir umut ekilmiş oldu. Görme engelliler merkezinde çalışanlar; ‘Türkiye’deki kardeşlerine selam söylerlerken yapılan yardımlarının karşılıksız kalmayacağını bilmelerini istiyorlar.’

3 Aralık Dünya Engelliler gününde engelli bireylerin hayatlarının zorluklarına dikkat çekilirken, diğer bireylerle eşit ve adil tutumlara maruz kalmaları amaçlanarak bu yönde bilinçlendirme hedefleniyor.  Bu özel günde engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amaçlanırken, engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar bugün özelinde hatırlatılmaya çalışılıyor. 

İdlib’in Son Durumu

Suriye katil Esed tarafından yok edilirken hayatta kalanların büyük bir kısmı ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Geride kalanların ise gidecekleri tek güvenli bölge İdlib vilayeti ve kırsalıydı. Buraya göç etmek zorunda kalanların ve Türkiye’den geri dönen Suriyeli muhacirlerin yaşamı oldukça zor şartlar altında devam ediyor.

Allah’tan ümidini kesmeyen Müslümanların şu an için sığınabilecekleri tek liman olan İdlib’de hayat yeniden inşa ediliyor. Türkiyeli birçok sivil toplum kuruluşu İdlib’in yeniden yaşanılabilir bir şehir olması için yardımlarını ve çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Türkiyeli Müslümanların katkıları ile Özgür-Der ve Fetih-Der’in aracısı olduğu briket evler inşa edilirken bir yandan da hayatın olağan akışı canlandırılmaya çalışılarak; Camiler, yurtlar, yetimhaneler, okullar ve mahalleler inşa ediliyor.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum