1. HABERLER

  2. HABER

  3. “İç Hizmet Kanunu 35. Madde Değiştirilsin!”
“İç Hizmet Kanunu 35. Madde Değiştirilsin!”

“İç Hizmet Kanunu 35. Madde Değiştirilsin!”

Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği konu Meclis'te tartışılıyor. TBMM Başkanı M. Ali Şahin, "Darbelere zemin hazırlayan kanun maddesi kaldırılsın." dedi.

23 Temmuz 2010 Cuma 09:58A+A-

27 Mayıs darbesinin ardından yasalaşan ve askeri müdahalelere zemin hazırladığı gerekçesiyle eleştirilen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi Parlamento'da tartışılmaya başlandı.

İlk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği maddenin kaldırılmasına yönelik öneriye Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'den destek geldi. Şahin gazetecilerin soruları üzerine Türkiye'de millet iradesini savunmanın ve Parlamento'nun hukukunu korumanın herkesin görevi olduğuna dikkat çekti. Şahin, "(35. madde) değiştirilse iyi olur. Şu ana kadar değiştirilmemiş olmasını bir eksiklik olarak görürüm. Parlamento'nun başkanı olarak benim, üzerinde en hassasiyetle durmam gereken konu budur." dedi. BDP'li Hasip Kaplan, Meclis'in bir hafta daha çalıştırılıp, maddenin kaldırılabileceğini vurgularken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı temkinli yaklaştı: "Darbe anayasal suçtur zaten. Öneri gelirse yetkili kurullarımızda görüşürüz."

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu, 27 Mayıs darbesinden sonra 1961 yılının Ocak ayında yasalaştı. Kanunun 35. maddesi, daha sonraki askerî darbe ve müdahalelere yasal zemin oluşturdu. Maddede şu ifade yer alıyor: "Silahlı Kuvvetler'in vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır."

Kamuoyunda tartışma konusu olan düzenleme, Japonya Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Takahiro Yokomichi ile görüşmesinin ardından Meclis Başkanı Şahin'e hatırlatıldı. Bir gazetecinin sorusu üzerine Şahin, "Değiştirilse iyi olur diye düşünüyorum. Şu ana kadar değiştirilmemiş olmasını da bir eksiklik olarak görürüm. Türkiye'de millet iradesini savunmak ve millet iradesinin yansıdığı Parlamento'nun hukukunu korumak, herkesin görevidir." dedi.

Şahin'in sözleri, tartışma doğurdu. Muhalefet partileri destek verirken AK Parti temkinli yaklaştı. 35. maddenin kaldırılmasının yerinde bir düşünce olduğunu söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Okay, "Darbelere hukuki zemin taşıyan bir yasal düzenlemenin yasa içerisinde yer alması yadırgatıcıdır." dedi. BDP'li Hasip Kaplan da, "Partim adına çağrıda bulunuyorum. Eğer isterlerse bir hafta daha Meclis'i çalıştırır, siyaset belgesini ve İç Hizmet Kanunu 35. maddeyi kaldırabiliriz." diye konuştu. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise, önlerine bir teklif geldiğinde parti olarak değerlendireceklerini ifade etti.

AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, öneriyi ilk olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiğini hatırlatarak, "CHP bu konuda samimi değil." dedi. Anamuhalefet partisinin anayasa paketine destek vermediğine dikkat çeken Bozdağ, CHP'nin pakete 'hayır' deme zorluğundan dolayı sıkıştığını ve kendisine alan açmak için yeni teklifler getirdiğini ileri sürdü. Bozdağ, "Anayasa değişikliğiyle, askerden atılan subay-astsubayın yargıya gitmesinin yolunu açıyoruz. CHP bunlara karşı çıkamadığı için Sayın Kılıçdaroğlu, gündemi başka yere dağıtmak için, AK Parti'nin samimiyetini sorgulama cihetine giden yaklaşım ortaya koyuyor." şeklinde konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise "Biz sadece kastedilen 35. Madde değil Anayasa ve yasalarımızda, hatta ikinci mevzuatta yer alan değişik zamanlarda mevzuatımıza girmiş, anti demokratik olarak nitelendirebileceğimiz, hükümlerin tamamen ayıklanması konusunda kararlıyız. Buna katkı sunacak her türlü öneriye de destek veririz. 35. Madde de onlardan biri. Dolayısıyla hiç kuşkusuz, sivilleşme konusunda ülkeyi, demokrasiyi daha ileri götürecek bir noktaya karşı çıkmamız mümkün değil. Bunu söyledikten sonra bir uyarıda da bulunmakta yarar var. Bu düzenleme çok uzun süredir mevzuatımızda yer alıyor. CHP veya başka partiler bu dönemde iktidar ortağı oldular ve hiç gündeme gelmedi. Şu anda Anayasa değişikliği paketi var 12 Eylül'de referanduma gidilecek. Bu olayın öncesinde gündeme gelmesini ilginç buluyoruz. Ama yine de destek veririz. Ama samimiyet testi Anayasa paketinin referandumudur." dedi.

HABERE YORUM KAT