1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İBB’nin ''Duvar Bahçe'' uygulamasından ''Konuşan Duvarlar'' projesine geçişinin mantık zorlayan izahı
İBB’nin ''Duvar Bahçe'' uygulamasından ''Konuşan Duvarlar'' projesine geçişinin mantık zorlayan izahı

İBB’nin ''Duvar Bahçe'' uygulamasından ''Konuşan Duvarlar'' projesine geçişinin mantık zorlayan izahı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Duvar Bahçe uygulamasından, “Konuşan Duvarlar Projesi”ne geçişi Kadıköy Fikirtepe’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıttı.

12 Ekim 2020 Pazartesi 11:51A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ-HABER

İBB’nin açıklamalarından satır başları şöyle,

Duvar bahçe uygulamalarının çok ciddi bir maliyet gerektirdiğini ve sanıldığı kadar çevreci bir proje olmadığını belirten Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin’in açıklamaları baz alınarak Duvar Bahçe olarak anılan eski uygulamanın maliyetinin fazla olduğu, çevreye yarardan çok zarar verdiği ifade edildi.

Seçkin, “Bundan sonra bazen bu tür sanat çalışmalarıyla devam edeceğiz. Bazen toprağın olduğu alanlarda yeşil duvarlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin “Karayollarının kenarındaki dikey bahçe olarak adlandırdığımız bütün bu yeşil duvarların İstanbul’a yıllık 12 milyon liralık bir bakım masrafı olduğunu gördük. Bu 12 milyon liranın 4 milyonu bitki maliyetleri, 8 milyonu ise ilaçlama ve gübre maliyetinden oluşuyor. Yani bu duvarlar ciddi bir kimyasal ilaçlama ve ekosistem açısından da büyük bir sıkıntı doğuruyordu. Sadece ekonomik açıdan bakmadık. Ekosistem açısından da buraları daha kıymetli alanlara dönüştürebileceğimizi fark ettik. Bu duvarlar dokunulamayan, insanlara uzaktan sadece görsel etki yapan duvarlardı. Yaptığımız hesaplamalarda, 45 bin metrekare dikey bahçe yerine aynı parayla 400 bin metrekare aktif yeşil alan yapabileceğimizi fark ettik. Bu nedenle, öncelikle sökülen veya arkasında sıkıntılar olduğu için sökülüp yeniden yapılması gereken duvarları kaldırmaya başladık. Bu sayede bakım maliyetlerimizde önemli ölçüde azalmaya başladı.”

Salgın döneminde sanat ve sanatçıların durumu da aşikar. Sanatçılarımızla işbirliği içinde böyle duvarlarımızı görsel bir kaliteye ulaştırma çabası içindeyiz. Bunu da sponsorlar aracılığıyla yapıyoruz. Bakım maliyetlerinden kurtulduğumuz gibi İBB bütçesinden bu çalışmaya bir kaynak ayırmıyoruz” dedi.

İBB’ye göre amaç hem ekolojik yararları kısıtlı bitkileri ortadan kaldırmak hem de maliyet tablosundan bunu düşürmek. Ne var ki, boyama işlemi için sponsor bulduğunu ifade eden İBB bu sponsorluğun nasıl yapıldığını ve sponsorun maliyetlerini açıklamadı. İBB boyaların çevre dostu olduğunu ifade ederken kimyasal boyaların çevreye zarar vermediğini bu boyaların özel olduğunu iddia etti. Ses yalıtımı da yapmadığı iddia edilen Duvar Bahçe uygulamasının yerine sesi yansıtan boyama işlemi uygulaması ve bunu da savunması da işin diğer bir ilginç kısmı. İBB her şey güzel olacak derken herşeyin rengârenk olacağını kast etmiş olsa gerek.

Duvar boyama ile İstanbul’a hizmet etmeyi sürdüren İBB, her gün zaten yeni bir yerin açılışını yapmakta. Özellikle metroların açılışını geçtiğimiz sene iş başı yapan Ekrem İmamoğlu'na bağlamakta. Oysa ki devam eden işleri önce durdurup ardından tekrar faaliyete alarak yapılan işleri Ekrem İmamoğlu’nun hanesine yazdırmakta. Yine İBB’ye göre pandemi sürecinde sanat ve sanatçıların durumu kötüye gitmiş ve bu yolla da onlar için bir çalışma gerçekleştirilmiş. Ekrem İmamoğlu göreve gelir gelmez İBB çalışanlarının birçoğunu işten çıkarmıştı. Sanatı ve sanatçıyı bu kadar önceleyen bir belediyenin haksız işten çıkarmaları savunması da gerçekten kendi kavramlarıyla karşılanacak olursa hiç etik bir davranış değil!

HABERE YORUM KAT