1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Hutbe âdabı ve özgünlük çabası
Hutbe âdabı ve özgünlük çabası

Hutbe âdabı ve özgünlük çabası

Gündemdeki hutbe tartışmalarını ele alan Hamza Türkmen, cami, cuma ve hitabet adabı üzerine değerlendirmelerde bulunuyor.

02 Şubat 2024 Cuma 21:10A+A-

HAKSÖZ-HABER

Kulp'ta kaymakam ile imam arasında yaşanan hutbe hadisesi üzerinden başlayan tartışmaları ele alan Hamza Türkmen, hutbelerin muhtevasından okunma usulüne, cami formundan cuma ibadetine kadar birçok meseleyi değerlendiriyor.

Kaymakamın cuma adabına aykırı hareket ettiğine işaret eden Türkmen, cuma hutbelerinin muhtevasına dair de eleştiriler getiriyor.

Cuma namazlarının farziyeti ve önemi üzerinde de duran Türkmen, cehalete karşı hak olana hicret etmeyi öneriyor.

***

Hutbe Âdabı ve Özgünlük Çabası - Hamza Türkmen

16 Ocak’ta Kulp ilçesinde Cuma hutbesinde devletin mülki amiri Kulp Kaymakamı’nın gerek İslami örfe gerek gerek hukuka aykırı olarak Cuma imamına müdahale etmesi Türkiye’de gündem olmuştu. Bu olaya bağlı olarak Cuma namazı ve adabı hakkında bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyoruz.

Bugün Cuma. Müminlerin haftalık ibadet amaçlı hep birlikte toplanma zamanı. Bugün haftalık olarak ümmetin sorunlarını takip ve istişare eden ulu’l el-bab ile irtibatlı Cuma imamının cemaati hutbe ile irşad ve bilgilendirme günü. Cuma namazı ve toplanması rahmet ve mağfiret, kardeşlik ve ülfet vesilesi.

Cuma gününü Resulullah (s)’den İmam Müslim vasıtasıyla gelen rivayette “Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür” diye açıklanır.  

Muhammed Hamidullah siyer kaynakları üzerinde yaptığı araştırmanın sonucunda Resulullah’ın ikamet ettiği Medine-i Münevvere’nin mahallelerinde 18 tane mescidin bulunduğunu belirtir. Ama mü’min ve mü’mine bütün mescid cemaatleri Cuma günü Cuma namazı için merkezi mescid olan Mescid-i Nebevi’ye gelirler ve Resulullah’ın haftalık hutbesini dinlerlerdi.

Yazının devamı...