1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Hizbullah’ın Askerî Kanadı “Terör” Listesine Alındı
Hizbullah’ın Askerî Kanadı “Terör” Listesine Alındı

Hizbullah’ın Askerî Kanadı “Terör” Listesine Alındı

AB Dışişleri Bakanları Hizbullah'ın askeri kanadının terör örgütleri listesine alınmasına; sivil kanadıyla diyaloğun devamına karar verdi.

22 Temmuz 2013 Pazartesi 14:11A+A-

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Lübnan'daki Hizbullah hareketinin askeri kanadının Birliğin terör örgütleri listesine dahil edilmesini onayladı.

Bulgaristan'ın Burgaz kentinde 18 Temmuz 2012'de 5 İsrailli turistin ve 1 Bulgar vatandaşının ölümüne neden olan bombalı saldırının arkasında olmakla suçlanan Hizbullah'ın askeri kanadını terör örgütü olarak gören İngiltere, AB'den aynı adımı atmasını resmen talep etmişti. AB içinde sadece Hollanda, bir bütün olarak Hizbullah'ı terör örgütleri listesine dahil etmişti.

Sivil Kanatla Diyaloga Devam

Diplomatik kaynaklar, AB'nin Hizbullah'ın askeri kanadını terör örgütleri listesine alırken, sivil kanatla diyaloğun devamının güvence altına alındığını ve Lübnan'a AB mali yardımının bu karardan etkilenmeyeceğini belirtiyor.

AB kaynaklarına göre dışişleri bakanlarının, Hizbullah'ın askeri kanadının terör örgütleri listesine alınmasını onaylamasına rağmen kararın yasal zeminin hazırlanması için birkaç haftalık süreye ihtiyaç duyuluyor. Aksi halde Hizbullah'ın Avrupa Adalet Divanı'na başvurup kararı iptal ettirmeye çalışabileceği belirtiliyor.

Hizbullah'ın terör örgütleri listesine dahil olmasıyla AB'de tespit edilebilen malvarlığı dondurulabilecek ve militanlarına seyahat yasağı getirilebilecek. AB polis teşkilatı Europol, Hizbullah'a yönelik operasyonları koordine edebilecek.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Hizbullah'ın askeri kanadının terör örgütleri listesine dahil edilmesinin Lübnan'da istikrarsızlığa neden olmasını beklemediğini kaydederek, "Teröre karşı birleşik ve güçlü olduğumuzu göstermemiz önemli" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de "Hizbullah'ın askeri kanadının AB'de terör eylemlerinde bulunmasına müsade edemeyiz" ifadesini kullandı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise "AB'nin Hizbullah'ı gerçekte olduğu gibi terör örgütü olarak adlandırması önemli" derken bu kararla birlikte örgütün Avrupa'daki faaliyetlerinin kısıtlanacağını belirtti. AA

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum