1. YAZARLAR

  2. Tamer Korkmaz

  3. Hilmi Özkök'ün “tanık”lığı
Tamer Korkmaz

Tamer Korkmaz

Yazarın Tüm Yazıları >

Hilmi Özkök'ün “tanık”lığı

28 Nisan 2009 Salı 13:40A+A-

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök İzmir Adliyesi'ndeki özel bir odada Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara sekiz saat boyunca ifade vermiş…

Milliyet'in dünkü manşetinde yer alan habere göre emekli orgeneral Özkök “tanık” sıfatıyla konuşmuş ve ağırlıklı olarak “Darbe Günlükleri” dönemini anlatmış…

*

Özkök'ün “tanık”lığı Ergenekon sürecinde çok önemli bir kilometre taşı anlamına geliyor.

2003-2004'deki darbe girişimlerinin Ergenekon İddianamesi'ne dahil olması hayati bir aşamaydı.

Hilmi Özkök'ün Zekeriya Öz ve Fikret Seçen'e ifade vererek o döneme dair bildiklerini anlatması, Ergenekon sürecini daha da hızlandıracak bir gelişmedir.

Orgeneral Özkök 2003-2004 döneminde Genelkurmay Başkanı iken, Şener Eruygur'un başını çektiği seri darbe girişimlerine karşı durmuştu.

(Orgeneral İlker Başbuğ o dönemde Genelkurmay İkinci Başkanı idi. Darbe yanlısı komutanlar sadece Hilmi Özkök'e değil İlker Başbuğ'a da husumet besliyorlardı.)

*

Emekli Oramiral Özden Örnek'in darbe hazırlıklarını ayrıntılarıyla anlattığı “Günlükler”in iki yıl önce Nokta dergisinde yayınlanması; kısa bir süre önce de Ergenekon tutuklusu (Cumhuriyet Ankara temsilcisi) Mustafa Balbay'a ait günlüklerin gün ışığına çıkarılması 2003-2004 döneminin arka planı hakkında son derece çarpıcı bilgilere ulaşılmasını sağladı.

Mustafa Balbay'ın günlüklerine yansıyan hadiselerle Özden Örnek'in günlüklerinde anlatılanlar örtüşüyordu.

Her iki günlük de, Ergenekon soruşturmasının omurgasını oluşturan darbe girişimlerinin derin mahiyetini işaretleyecek boyutta “kaçışı olmayan” bilgiler içeriyor.

Dolayısıyla, 2003-2004'te darbeye geçit vermeyen Hilmi Özkök'ün Ergenekon savcılarına döneme ilişkin olarak anlattıklarının o sürecin deşifre edilebilmesi yolunda “çok kıymetli, kritik bir aşama” anlamına geldiğini söyleyebiliriz.

*

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, -geçen yaz darbe günlükleri tartışması alevlendiğinde- “Darbe girişimi var da demem, yok da demem” diye konuşmuş, dolaylı olarak darbe hazırlıklarının varlığını işaretlemişti. (9 Temmuz 2008)

Özkök, geçen ay Milliyet'ten Fikret Bila'ya yaptığı açıklamada ise “Hukuk çağırırsa sanık veya tanık olarak ifade verebileceğini” söylemişti. (18 Mart 2009)

Bu sözleri, Hilmi Özkök'ün darbe günlükleri döneminin deşifre edilebilmesi için “yol açmak” istediğini gösteriyordu.

Bugün gelinen noktada, Hilmi Özkök “tanık” olarak Ergenekon savcılarına ifade vermiş bulunuyor.

2003-2004 dönemiyle ilgili olarak başka paşaların da “tanık”lığına başvurulması/ifade vermesi gerekiyor.

*

Ya “sanık”lar?

Ergenekon süreci, er ya da geç “Darbe Günlükleri” döneminin de tepeden tırnağa deşifre edileceği bir noktaya ulaşacaktır.

YENİ ŞAFAK

YAZIYA YORUM KAT