1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Hikaye anlatıcıları kamplarda çocukları neşelendirmeye çalışıyor
Hikaye anlatıcıları kamplarda çocukları neşelendirmeye çalışıyor

Hikaye anlatıcıları kamplarda çocukları neşelendirmeye çalışıyor

Bir hikaye anlatıcısı, Suriye’nin kuzeyindeki kamplarda yaşayan çocukların günlük bombardımanlardan ve acılardan bir nebze olsa da uzaklaşmasına yardımcı olabilmek adına masallar anlatarak kampları geziyor.

27 Nisan 2022 Çarşamba 12:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Geleneksel işlemeli kıyafetleri ve başındaki kırmızı fesiyle kamplarda dolaşan bir masal anlatıcısı, etrafındaki çocukları mutlu etmek ve onları savaşın, bombalamaların ve çadırların bulunduğu dünyadan masalların dünyasına taşımak için bastonuna yaslanmış bir şekilde hikayeler anlatıyor.

“Bir varmış bir yokmuş” sözleri çocukları Suriye'deki savaştan, kurşunlardan, ölüm ve yıkım sahnelerinden uzak daha mutlu bir dünyaya götürüyor.

Bir yardım organizasyonunun katkılarıyla Ramazan ayında kamplara uğrayan Hüseyin Bertavi, İdlib'de evlerinden katillerin bombalarından kaçarak çadırlarda yaşamak zorunda kalan çocuklara hikayeler ulaştırıyor.

Çadırlarda bir araya gelen çocuklara Bertavi, neşeli, heyecanlı, bilgelik, değerler yüklü ufuk açıcı masallar anlatıyor.

Hikayelerini, ses taklitleri, jest ve mimikleri ile çocuklara canlandırarak anlatan hikaye anlatıcısı Bertavi, çocukları bir nebze de olsa mutlu etmenin, onların yüzündeki gülümsemenin oldukça önemli olduğunu ifade ediyor.

Hikayeleriyle öğreticilik misyonu güttüklerini ifade eden Bertavi, ‘çocukların hikayelere katılımcı olmasına ve fikirlerini ifade etmelerine olanak sağlamanın yollarını oluşturmaya çalıştıklarını belirtiyor.  Bertavi Al Monitor’a, ‘Çocukların mahrum kaldıkları eğitim öğretime destek olması için bilgilendirici hikayeleri anlatıyoruz’ dedi.

İdlib kırsalındaki el-Zalanah kampında yaşayan yerinden edilmiş 11 yaşındaki Diana el-Vahub, “Bugün bir hikaye anlatıcısı buraya geldi ve bize güneşi, ayı ve dört mevsimi anlattı” derken, 12 yaşındaki Ahmed Taha el-Şahud da mutlu bir şekilde bir hikaye anlatıcısının kendilerine güneş tutulması ile ilgili hikayeler anlattığını söylüyor.

Kamplarda yaşayan çocukların oyun alanları da kamplar ve çevresi oluyor. Ramazan ayı boyunca başlatılan eğlence girişimleri ile çocuklara yaşamlarının bir parçası haline gelen savaş unutturulmaya çalışılıyor.

 

Al Monitor'un konuyla ilgili hazırladığı video haber,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum