1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Haşdi Şabi’nin Irak Kürdistanı’nda artan etkinliği ne anlama geliyor?
Haşdi Şabi’nin Irak Kürdistanı’nda artan etkinliği ne anlama geliyor?

Haşdi Şabi’nin Irak Kürdistanı’nda artan etkinliği ne anlama geliyor?

İran destekli Haşdi Şabi Irak Kürdistan’ında bazı bölgeleri işgal etti.

27 Şubat 2021 Cumartesi 12:32A+A-

HAKSÖZ HABER

Haşdi Şabi, İran’ın mezhepçi askeri politikaları amaçlı kurulmuş Şii örgütlerden en bilineni. Irak’ta ABD işgaline karşı hiçbir şey yapmayan Şii mezhepçi hareketler ABD Irak’tan çekildikten sonra ülkenin yönetimini büyük oranda ele geçirdi.

Haşdi Şabi’nin bölgede askeri ve stratejik etkinliğini artırma çabaları ise son günlerde giderek Irak Kürdistan’ına yoğunlaştı. Bu durumu Türkiye’nin Pençe-Kaplan Operasyonu’nu Irak Kürdistanı’na doğru yönlendirmesine bağlamak mümkün. Ancak İran’ın Şii Hilali projesi herkesin malumu. Türkiye’nin operasyonu olmasa dahi Haşdi Şabi Irak Kürdistanı’nı ele geçirmek için adımlar atacaktı.

Haksöz Haber’de Aralık ayının son haftasında gerçekleştirilen ‘KDP-PKK gerginliği bölgenin geleceğini nasıl etkileyecek?’ başlıklı soruşturmalarda Orhan Miroğlu’nun ifade ettiği “Süleymaniye’nin artık bir şehri haline geldiği” gerçeği oldukça önemli. İran uzun bir zamandır Irak Kürdistanı’nda siyasi ve askeri adımlar atıyor. Bölgedeki diğer devletlerin ise bu duruma karşı bir projeleri olduğunu söylemek zor!

İran’ın Şiileştirme projesi tüm bölgeyi tehdit ediyor. Aynı soruşturma dizisinde Bayram Bozyel’in dikkat çektiği İran-PKK ortaklığı da tehdidin boyutlarını gözler önüne seren cinsten. Haşdi Şabi veya İran’a bağlı diğer küçük grupların TSK’ya yönelik saldırı gerçekleştirdikleri iddiaları da İran’ın bölgede en büyük problem olarak Türkiye’yi gördüğünü gösteriyor. Ezidilerin askeri kanadının liderlerinden Haydar Şeso dahi Haşdi Şabi’nin Irak Kürdistanı’nda artan etkinliğinden duyduğu rahatsızlığı dile getirirken Haşdi Şabi güçlerinin amacının 'Şii Hilali' planını hayata geçirmek olduğunu belirtiyor.  

Irak Kürdistanı’nda, Sünnilere dönük vahşet eylemleriyle bilinen Haşdi Şabi’nin askeri varlığı çok ciddi bir problem olarak her geçen gün büyümeye devam ediyor. Türkiye’nin Irak Kürtlerine dönük kapsamlı ve kuşatıcı bir politikaya sahip olduğu ise şüpheli ne yazık ki.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum