1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Haşdi Şabi, Sincar'daki PKK'lıları maaşa bağladı
Haşdi Şabi, Sincar'daki PKK'lıları maaşa bağladı

Haşdi Şabi, Sincar'daki PKK'lıları maaşa bağladı

​​​​​​​Irak'ın kuzeyindeki Sincar bölgesinde yüzlerce PKK'lının İran destekli Şii çatı örgütü Haşdi Şabi'den maaş aldığı öne sürüldü.

25 Ocak 2021 Pazartesi 22:13A+A-

Irak'ın kuzeyindeki Sincar bölgesinde yüzlerce PKK'lının İran destekli Şii çatı örgütü Haşdi Şabi'den maaş aldığı öne sürüldü.

K24'ün haberine göre, PKK’nin Sincar'daki varlığı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Bağdat hükümeti arasında imzalanan Sincar Anlaşması’nın uygulanmasına engel oluyor.

Sincar'daki Peşmerge Güçleri Komutanlığı’ndan K24’e yapılan açıklamada, ilçedeki 400 PKK mensubunun başlangıçta Haşdi Şabi’den maaş aldığı ve resmi olarak Haşdi Şabi’ye katıldığı belirtildi.

PKK’nin Haşdi Şabi’ye karşı herhangi bir eylemde bulunmamasının nedeninin, Sincar Anlaşması’nın uygulanmaması için Haşdi Şabi ile PKK arasında varılan anlaşma olduğunun vurgulandığı açıklamada, anlaşmanın sürekli olduğu ifade edildi.

Peşmerge’nin Irak savunma sisteminin bir parçası olmasına rağmen Bağdat tarafından mali haklarının gönderilmemesi, IKBY'nin itiraz ettiği konuların başında gelirken, Haşdi Şabi gibi milis gruplar Irak savunma bütçesinden önemli bir pay alıyor.

Haşdi Şabi’den maaş alan yüzlerce PKK’linin Haşdi Aşair (Şii olmayan milisler) yoluyla resmi olarak Haşdi Şabi’ye bağlandığı kaydediliyor.

Edinilen bilgiye göre, Haşdi Şabi, Sincar'daki her PKK mensubu için aylık 1 milyon dinar (690 dolar) ödeme yapıyor. PKK’nin ise kişi başına gönderilen 1 milyon dinarın 400 bin dinarını mensubuna verdiği, 600 bin dinarı ise örgüte ayırdığı ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT