1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. “Harekete Geçmeniz İçin Kaç Filistinlinin Ölmesi Gerekiyor?”
“Harekete Geçmeniz İçin Kaç Filistinlinin Ölmesi Gerekiyor?”

“Harekete Geçmeniz İçin Kaç Filistinlinin Ölmesi Gerekiyor?”

Gazze ile ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Filistinli temsilci Riyad Mansur, “Harekete geçmeniz için kaç Filistinlinin ölmesi gerekiyor?” diye sordu.

16 Mayıs 2018 Çarşamba 10:31A+A-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde işgalci İsrail ordusunun Gazze’de 50’yi aşkın Filistinliyi katlettiği saldırıların ele alındığı oturumda Filistinli ve İsrailli temsilciler arasında sert tartışmalar yaşandı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Filistinli temsilci Gazze’de “insanlığa karşı suç işlendiğini” söylerken, İsrailli temsilci Gazze’yi kontrolü altında tutan Hamas’ı “kendi halkını rehin almakla” itham etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki acil toplantı, Konsey Başkanı Polonyalı temsilci Joanna Wronecka’nın Gazze’de katledilenler ve “çok uzun süredir devam eden çatışmalar sonucu hayatını kaybeden diğer kurbanlar” için bir dakikalık saygı duruşu istemesiyle başladı.

Bazı ülkeler yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili kaygılarını dile getirirken, bazıları da soruşturma talebinde bulundu. Filistinli ve İsrailli temsilciler arasındaysa sert bir tartışma yaşandı.

Filistinli temsilci Riyad Mansur, “İsrail’in Gazze Şeridi’nde yaptığı iğrenç katliamı en güçlü şekilde kınıyoruz.” dedi.

Mansur, işgalci İsrail’in askeri operasyonlarının durdurulmasını talep etti ve “direnişlerini ifade eden Filistin halkına gaddar İsrail saldırısı” diye tanımladığı olayların şeffaf bir uluslararası soruşturmada ele alınmasını istedi.

Geçmişte soruşturma yapılmadığı için Birleşmiş Milletler’i de eleştiren Mansur, “Harekete geçmeniz için kaç Filistinlinin ölmesi gerekiyor? Ölmeyi hak ettiler mi? Çocuklar anne ve babalarının elinden alınmayı hak ettiler mi?” sorularını sordu.

İsrailli temsilci Danny Danon da, Gazze-İsrail sınırında yaşananların “gösteri ya da protesto değil, şiddet dolu bir ayaklanma olduğunu” savundu.

Danon, Hamas’ın “Gazze halkını rehin aldığını” ileri sürdü.

İsrailli temsilci, ayrıca, “İnsanları şiddete teşvik ediyorlar, sivil kayıplarını arttırmak için ateş hattına ellerinden geldiği kadar çok sivil yerleştiriyorlar, sonra da İsrail’e suçu atıp, Birleşmiş Milletler’e şikâyete geliyorlar. Bu, masum çocuklar pahasına oynanan ölümcül bir oyun.” iddialarında bulundu.

HABERE YORUM KAT