1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Hamza Türkmen ‘İslami Mücadelenin Yeni Dili’ kitabını okurlarıyla konuştu
Hamza Türkmen ‘İslami Mücadelenin Yeni Dili’ kitabını okurlarıyla konuştu

Hamza Türkmen ‘İslami Mücadelenin Yeni Dili’ kitabını okurlarıyla konuştu

Hamza Türkmen İnkılâb Cumartesi Sohbetlerinde okurları ile bir araya geldi.

10 Şubat 2024 Cumartesi 19:27A+A-

HAKSÖZ-HABER

Haksöz Yazarı Hamza Türkmen, “İslami Mücadelenin Yeni Dili” kitabını İnkılâb Kitabevinde düzenlenen Cumartesi Sohbetlerinde ele aldı.

Okurları ile bir araya gelen Türkmen, kitabının ele aldığı başlıkları özet halinde sunarken tarihi vesika ve olaylardan örnekler sıraladı.

Programda Türkmen, Sebilürreşad’dan Mehmet Akif’e, ümmet ve ülü’l emr kavramlarından Türkiye’nin İslamlaşma sürecine, İslam tarihinden sosyal ve siyasi vakıalara kadar pek çok başlığa atıfta bulundu.

Türkiye’de geçmişte İslami hareket ve öncülerin hepsinde sağcılık, mezhepçilik ya da batınilik gibi kirlerin bulunduğunu ifade eden Türkmen, 1970’lerde tevhidi uyanış süreci ile bu anlamda bir temizlenme çabasının başladığını ifade etti.

Bunun bir tevhidi uyanış değil tevhidi uyanış süreci olduğunun altını çizen Türkmen, asırlar boyunca kaybedilmiş olanın bir anda bulunamayacağını belirtti.

1921 Konferansından sonra tüm ümmet topraklarının şahlık, cumhuriyet vb. kavramlar altında uluslaştırıldığını hatırlatan Türkmen, bununla birlikte ulus kavramı üzerinde literatürde çok durulmadığını söyledi.

Türkmen çeşitli yayın çabalarına da değinerek genelde İslami duyarlılık içinde fakat birikim eksikliği ile yazılan ilk eserlerde şûra, ülü’l emr gibi konulara hiç yer verilmezken acilci bir devrim teması olduğunu anlattı.

Mücadele sürecinde bilgi oranı arttıkça her eğilimden insanların kalb-i selim olduktan sonra dünkü dilden uzaklaşarak anlaşabildikleri bir lügat ile konuşabildiklerini ifade eden Türkmen, önemli olanın birlikte hareket ederek vesayetin mümkün mertebe geriletilmesi ve özgürlük alanlarının açılması olduğunu vurguladı.

Sohbetin sonunda soru-cevap bölümü yer aldı.

e248fd02-938e-4d19-b095-d3962e75efad.jpeg

a1ad3e8b-c06b-42e6-a329-ed4c54ce20b2.jpeg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum