1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Hamas İsrail'le Ateşkes İçin 6 Şartı Açıkladı
Hamas İsrail'le Ateşkes İçin 6 Şartı Açıkladı

Hamas İsrail'le Ateşkes İçin 6 Şartı Açıkladı

İsmail Heniye,Filistin direniş örgütlerinin belirlediği şartların,İsrail'le bir ateşkes yapılabilmesi için asgari şartlar olduğunu belirtti.

21 Temmuz 2014 Pazartesi 17:55A+A-

Gazze'deki Filistin Meclisi Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, Heniye, "Direniş örgütlerinin şartları bir ateşkes yapılabilmesi için gerekli olan asgari şartlardır. Filistin halkını kurbanları zafere ulaştıracak" ifadelerini kullandı.

Açıklamada Heniye, İsrail'in Gazze sınırında bozguna uğrayacağını, direniş örgütlerinin ise Filistin halkının taleplerini yerine getireceğini kaydetti.

Hamas'a yakın kaynaklar ise direniş örgütlerinin ateşkes için öne sürdüğü şartları Türkiye, Katar ve Arap Birliğine sunduğunu söyleyerek, şöyle sıralamıştı:

 

1. Gazze Şeridine yönelik kara, deniz ve hava saldırılarının derhal sonlandırılması. Sınır ihlalleri, suikastlar, ev yıkma, Gazze hava sahasında uçak uçurma siyasetinin sonlandırılmasının garanti altına alınması.

2. Gazze Şeridi'ne yönelik kara ve deniz ablukasını sonlandırılması. Refah Sınır Kapısının açılması, Gazze limanının faaliyete geçmesi, bütün ürünlerin, elektrik, yakıt, inşaat malzemesi ve halkın bütün ihtiyaçlarının girebilmesi. Ekonomik ambargonun kaldırılması. 12 deniz miline kadar balıkçılık ve denize açılma ile Gazze Şeridi sınırlarına hareket özgürlüğü sağlanması ve tampon bölgenin kaldırılması.

3. Batı Şeria'daki halkımıza yönelik 12.06.2014'den (ölü bulunan 3 Yahudi yerleşimcinin kaybolduğu tarih) sonra yapılan bütün toplu cezalandırmaların kaldırılması bu çerçevede 2011'deki takas anlaşmasıyla serbest bırakılıp da İsrail tarafından tekrar gözaltına alınanların, Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk ve milletvekillerinin bırakılması. Kurumların açılması, el konulan kamu malları ve özel mülkiyetlerin iade edilmesi.

4. Tekrarlayan idari tutukluluk politikasına son verilmesi, İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin serbest bırakılması.

5. İsrail'in, tekrarlayan saldırılarında yıkılan binaların yeniden imar edilmesinin kolaylaştırması.

6. Bu istenilen maddelerin yerine getirilmesi için bir takvim oluşturulması.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan üç Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü.

"Koruyucu Hat" adı altında 7 Temmuz'da Gazze'ye havadan saldırı başlatan İsrail çetesi, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

İsrail ordusunun, 7 Temmuz'dan bu yana sürdürdüğü saldırılarda ölenlerin sayısının 509, yaralananların ise 3 bin 150 kişi olduğu belirtilmişti.

HABERE YORUM KAT