1. YAZARLAR

  2. MUSTAFA ÖZCAN

  3. Halep’ten ötesi yok!
MUSTAFA ÖZCAN

MUSTAFA ÖZCAN

Yazarın Tüm Yazıları >

Halep’ten ötesi yok!

22 Ağustos 2012 Çarşamba 00:54A+A-

Halep kahramanlar şehri. Halep kahramanlarının adını taşıyan sokaklarda yeni bir kurtuluş savaşına sahne oluyor. Bu kurtuluş savaşı eskisinden daha zor. Fransızlar yabancı işgalciydi

Sözde Müslüman adı taşıyan ‘Suriye Sırpları ve Ermenileri’ ise yerli işgalci. Salahaddin semti ve Süleyman Halebi semti Suriye Hür Ordusu ile düzenli ordu arasında çatışmaların yoğunlaştığı iki semtin adı. İki semt de kahramanların adını taşıyor. Birincisi, Selahaddin Eyyübi ikincisi de Süleyman Halebi. Selahaddin Eyyübi’yi aramızda duymayan kalmamıştır. Ama Süleyman Halebi’yi pek bilen yoktur. Selahaddin Haçlılara karşı Süleyman Halebi de Haçlıların devamı olan sömürgecilere karşı eylem yaparken yakalanmış ve sonra da hunharca bir biçimde idam edilmiştir. Napolyon Mısır’da geriye işgal idaresinin başı olarak bıraktığı General Jean Baptiste Kléber, Ezher öğrencilerinden Süleyman Halebi tarafından öldürülmüştür. Süleyman Halebi bir yönüyle Halep’e diğer yönüyle de Ezher’e intisaplıdır. Eyleminden dolayı Süleyman Halebi, Fransız işgal idaresince eşi benzeri görülmemiş bir biçimde cezalandırılmıştır. Önce kurşun sıkan sağ eli kesilmiş ve ardından da canlı canlı yakılmıştır. Ve hâlâ da Süleyman Halebi’nin kesik sağ kolunu ibret-i alem için Fransız müzelerinde sergilenmeye devam ediyor. Halep’te Hür Ordu ile Düzenli Ordu arasında çatışmalar bu iki semtte yoğunlaşıyor. Bu semtteki çatışmalar arasında kalan kıdemli Japon gazetesi aldığı yaralardan ötürü vefat ediyor. 45 yaşındaki Japon gazeteci Mika Yamamoto’nun cenazesi de daha önce astım krizinden dolayı vefat eden York Times Muhabiri Anthony Shadid’in cenazesi gibi Türkiye’ye naklediliyor.

¥

Böylece direnişin başkenti olarak anılan Humus ve ardından Halep gazeteci mezarlığına dönüşüyor. Suriye’de çatışmaların başından bu yana gazeteciler de hedef oluyor. Fransız muhabir Gilles Jacquier 11 Ocak’ta(2012) Humus’ta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yanlılarının eylemini izlerken muhalifler tarafından atılan bir havan topu mermisinin isabeti sonucu vefat etmişti. ABD’li Marie Colvin ve Fransız Remi Ochlik de 22 Şubat tarihinde Humus’taki muhaliflere ait askeri bir karargahta bulundukları sırada ordu tarafından düzenlenen saldırıda öldürüldüler. Ve daha sonra kasıtlı olarak infaz edildikleri ortaya çıktı.

Japon gazeteci Mika Yamamoto hünerli bir gazeteci. Birçok kez ölümle burun buruna geldikten sonra kurtuluyor. Lakin son durağı Halep oluyor. ‘Abadan’dan ötesi yok*’ dedikleri gibi onun için de Halep’ten ötesi olmuyor. Rejim için de aslında Halep’ten ötesi yok. 2001 yılında Afganistan işgalini ve 2003 yılında Bağdat işgalini takip ediyor. Hatta arkadaşlarıyla kamp kurduğu Filistin Meridyen Oteline Amerikalılar bomba atıyorlar ve bazı meslektaşı Batılı gazeteciler bu saldırıda ölürken Mika Yamamoto acaip bir şekilde kurtuluyor. Bu kurtuluşu kendisine bir on yıl kazandırıyor ve ardından Anthony Shadid gibi gencecik denebilecek bir yaşta hayatını savaş muhabirliğine kurban veriyor.

¥

Lakin benim için asıl sürpriz olan uzun yıllar İHA’daki faaliyetlerinden tanıdığımız Filistin asıllı arkadaşımız Beşşar Fehmi’nin bu şehirde kaybolmasıdır. Kendisi yine tanıdık arkadaşlardan biri olan kameraman Cüneyt Ünal ile birlikte Halep’te şehir savaşının seyrini izliyordu. En son olarak Amerikan Kanalı el Hurra’da çalışıyor ve onun temsilciliğini yapıyordu. Meslek icabı ve meslektaş olarak sık karşılaştığımız arkadaşların kaybolması bizi şok ettiği gibi gazetecilik mesleğinin zorluğunu da bir kez daha gözler önüne serdi. Arkadaşlarımızın bir an önce sağ salim kurtulmalarını bekliyoruz. Türkiye gazetesinden de Adem Demir ile Ahmet Sağırlı arkadaşlarımız da yine geçtiğimiz günlerde PKK’nın tuzağına düşmüşler ve canlarını zor kurtarmışlardı. Süleyman Halebi veya Salahaddin Eyyübi gibi savaşların kahramanları olduğu gibi savaşları takip eden ve bize duyuran kahramanlar da var. Savaş muhabiri arkadaşlarımız da savaşçılar gibi kelle koltukta savaşları takip ediyorlar ve gelişmeleri bizlerle paylaşıyorlar. Biz ekran önünde onları izlerken onlar ekran gerisinde ölüm kalım savaşı veriyorlar. Bazen ecel terleri döküyorlar. Bazen Sağırlı ve Demir örneğinde olduğu gibi PKK tarafından kalkan olarak kullanılıyor ve kalleşliklere de maruz kalıyorlar. Daha önce de AA foto muhabiri Sinan Gül de yine Halep’te Şebbiha mensubu keskin nişancıların hedefi olmuş ve arkadaşlarının ve Suriye Hür Ordusunun gayretleriyle kurtarılabilmişti.

Bir an evvel Beşşar Fehmi ve Cüneyt Ünal ve diğer arkadaşlarımızın hayırlı ve sağlıklı haberlerini bekliyoruz.

*leyse verae Abadan karye

YENİ AKİT

YAZIYA YORUM KAT