1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep’te Scud Füzesi Katliamı
Halep’te Scud Füzesi Katliamı

Halep’te Scud Füzesi Katliamı

Suriye'nin kuzeyinde yer alan Halep kentinin Cebel Bedru bölgesine Scud füzesinin düşmesi sonucu onlarca kişi öldü.

19 Şubat 2013 Salı 17:03A+A-

Suriye Genel Devrim Konseyi, Halep'in Cebel Bedru bölgesindeki bir yerleşim bölgesine karadan fırlatılan bir Scud füzesinin düştüğünü belirterek, ilk belirlemelere göre 47 kişinin yaşamını yitirdiğini, onlarca kişinin de yaralandığını duyurdu.

Görgü tanıkları yıkılan evlerin enkazından hala ölü ve yaralıların çıkartıldığını kaydederek, bazı yaralıların durumunun ciddi olduğunu ve ölü sayısının artabileceğini belirtti.

Ölü sayısının son olarak 50’yi aştığı öğrenildi.

Bugün Suriye genelinde düzenlenen saldırılarda ise şu ana kadar 110 kişinin katledildiği öğrenildi. Ölenlerin 22’si çocuk!

halep-aleppo-syria-suriye1.jpg

Scud Füzeleri Sivil Kayıpları Artırıyor

Suriye'de Esed güçlerinin muhaliflere karşı Scud Füzeleri kullanması sivil kayıpları artırıyor.

Dünya kamuoyunun eski Irak lideri Saddam Hüseyin'in Irak'tan İsrail'e fırlatmasıyla tanıdığı Scud füzeleri, sıvı yakıtlı bir balistik füze olarak tanımlanıyor. 1950'li yıllarda geliştirilen eski Sovyetler Birliği füzeleri olan Scudlar isabet konusunda başarısız olarak değerlendiriliyor. 

Scud füzelerinin, isabet konusunda nokta hedefleri tutturamaması ve rastgele bir bölgeye düşmesi sebebiyle sivil kayıpların artmasına neden olduğunu belirten Suriye Genel Devrim Konseyi, rastgele düşen füzelerin deprem etkisi yaparak binaları yerle bir ettiğini, bu durumun ise ölümleri artırdığını ifade ediyor.

Genellikle başkent Şam'dan ülkenin ikinci büyük kenti Halep'e fırlatılan füzeler, soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği tarafından tasarlanıp üretildi. Füzeler uzun menzilli ve çok büyük bir patlama gücüne sahip olmalarıyla tanınıyor. Günümüzde eski Sovyet cumhuriyetleri, bazı Ortadoğu ülkeleri ve Uzakdoğu'daki komünist ülkelerin birçoğunun sahip olduğu Scudlar, İran-Irak Savaşı sırasında Saddam Hüseyin tarafından İran'da bulunan petrol rafinerilerini yok etmek için kullanıldı.

Scud füzeleri 884 milimetre çapa, 12,5 metre uzunluğa ve 6 bin 500 kilogram ağırlığa sahip.  Menzili 130 ile 1500 kilometre arasında değişen, nükleer, biyolojik ve kimyasal olarak 3 farklı savaş başlığı taşıyabilecek biçimde tasarlanan Scud füzeleri aynı zamanda  Saddam Hüseyin tarafından 1990'da yaşanan Körfez Savaşı'nda İsrail'e karşı kullanılmıştı. 

Körfez Savaşı'ndan 11 yıl sonra Kaddafi Yönetimi Libyalı muhaliflere karşı elindeki Scud füzelerini kullanmış, 24 Ağustos 2011'de Misrata Askeri Konseyi Medya Merkezi'nden yayımlanan bildiride, Misrata üzerine Scud füzeleri fırlatıldığı ve şiddetli patlamaların duyulduğu belirtilmişti. 

 

HABERE YORUM KAT