1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Halep'e 46 Saatte 165 Füze
Halep'e 46 Saatte 165 Füze

Halep'e 46 Saatte 165 Füze

Rusya-İran-Esed ittifakı, Halep’in hayat koridoru Kastillo yolunu kapatmak ve şehri tümüyle kuşatmak için tüm güçleri ile Suriye’nin en büyük ikinci kentine saldırıyor.

20 Mayıs 2016 Cuma 09:28A+A-

Halep'in hayat koridoru Kastillo yolunu kapatmak ve şehri kuşatmak isteyen Rusya-İran-Esed ittifakı tüm güçleri ile Suriye'nin en büyük ikinci kentine saldırıyor. 2,5 kilometre uzunluğundaki Kastillo yolu son 46 saat içerisinde karadan ve havadan 165 kez vuruldu.

KATLİAMLARIN TETİKÇİSİ PYD-YPG

2012 yılında bu yana Esed rejimine karşı direnen Halep şehri savaş tarihinin en büyük bombardımanını yaşıyor. Rusya ve Esed uçakları tarafından Handarat, Leyramon, Kastillo, Şeyh Neccar bölgeleri başta olmak üzere, Halep'in bütün semtleri havadan gece boyu varil bombaları ve füzelerle vuruldu. Kastillo yoluna 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan PYD bölgesi Şeyh Maksut Mahallesi'nden muhaliflere yönelik saldırılar devam ediyor.

YOLDAN GEÇENLERE SALDIRIYORLAR

Yola havan topları, keskin nişancılar ve Doçka tipi silahlarla saldıran PKK 'nın Suriye kolu PYD, 15 günde yoldan geçen 40'tan fazla aracı tahrip ederken bir çok sivilin de yaralanmasına ve ölmesine sebep oldu. Suriyeli muhalifler “Savaşın en şiddetli dönemi Halep'te yaşanıyor" derken, Suriye devriminin kaderinin Halep'teki çatışmalara bağlı olduğunu kaydediyorlar.

TÜRKMENDAĞI YANIYOR

Batı başkentlerinde diplomasi ve ateşkes oyalamacası devam ederken, Suriye'nin Lazkiye bölgesinde bulunan Türkmendağı yoğun bombardıman altında. Dün geceden bu yana Keles, Yamadi ve Cip Toros denizden ve karadan atılan füzeler ile vuruluyor. Öte yandan, sivil mülteci kamplarını füzelerle vuran Rus-Rejim ittifakı, Kapkaya - Karacağız - Sarraf bölgesinden de kara operasyonu başlattı.

YEDİ TÜRKMEN KÖYÜ GECE BOYU VURULDU

Ekim ayında başlayan Rus hava saldırılarına müteakip boşalan Türkmen köyleri vurulmaya devam ediyor. Aralarında Sallır, Tümeren, Kalaba gibi hiç bir sivilin yaşamadığı köyler yoğun bombardıman altında tutuluyor. Bölgede boş köyler Türkmenlerin geri dönme umudunu yok etmek için hava ve kara bombardımanlarının hedefi oluyor. Ayrıca, Yamadi Kamp bölgesine atılan bombalar Türkiye sınırının sıfır noktasına düşmekte. Binlerce sivilin yaşadığı kamplar büyük tehdit altında. Çadırların etrafını döven Rus ittifakının bölgede büyük bir katlima sebep olmasından endişe ediliyor. Türkmendağı'nda yaşanan son çatışmalarda
4 Türkmen şehit düşerken, 7 kişi de yaralandı.

ABD heyeti Kobani'de Müslim'le görüştü

Muhaliflerle, IŞİD, Esed ve İran arasında savaş bütün şiddeti ile devam ederken, ABD heyeti PYD'nin tek taraflı kantonu ilan ettiği Kobani'de PYD'ye destek ziyaretinde bulundu. Ziyaret sonrası konuşan YPG komutanı Cemil Mazlum, ABD'nin silah, cephane ve askeri danışman desteğinin artacağı sözünü aldıklarını kaydetti.

Bu arada, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim Kobani'de aralarında ABD'lilerin de bulunduğu uluslararası
koalisyona bağlı askeri bir heyetle görüştü. Görüşmede, Rakka'ya yapılması planlanan operasyon konuşulduğu öğrenildi. Bu kapsamda Rojava'daki Amerikan askeri uzmanlara 100 kişi daha eklendi.

Halep'te Amerikan tiyatrosu

Kobani, Telabyat ve Haseke'nin zıttına Halep'in Kuzeyi'nde iki yıldır IŞİD'in ilerlemesinde müdahil olmayarak PYD'ye fırsat zemini oluşturan ABD son iki günde 6 köyü ele geçiren IŞİD'e karşı aynı sesizliğini koruyor. Muhalifler birkaç köyü kontrol ederken, IŞİD'in Azez'i ele geçirerek, PYD ile karşı karşıya gelmesini hedefleyen ABD'nin bölgeyi PYD öncülüğünde IŞİD'den temizleme projesi yürüyor. 24 saatte IŞİD'in ele geçirdiği altı köy şunlar: Şeyh Riyh, Elbıl, Feyruziye, Yahmul, Kefergan, Tel Hüseyin.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT