1. YAZARLAR

  2. Osman Atalay

  3. Halep, umutla ve sabırla direniyor...
Osman Atalay

Osman Atalay

Yazarın Tüm Yazıları >

Halep, umutla ve sabırla direniyor...

08 Ocak 2013 Salı 05:34A+A-

Suriye’de 21 aydır süren savaş için çok yorumlar ve tahminler yapıldı, kimi yorumlar savaşın sadece kırsal bölgelerde, küçük silahlı terör grupları tarafından yapıldığı ve halkın bu direnişe destek vermediği şeklindeydi. Suriye’nin en güçlü ticari sembolü olan Halep şehrinin direnişe destek vermediği müddetçe Beşşar’ın gücünün kırılmasının mümkün olamayacağı çok konuşuldu yazıldı. Bugün Halep şehrine girdiğiniz zaman gerçek fotoğrafa tanıklık etmiş oluyorsunuz.

Halep’in büyük bölümü direnişçilerin kontrolüne geçtiğini ve bundan sonraki tüm gücün Başkent Şam’a yönelerek büyük savaşa doğru yeni bir sürecin başlayacağına kanaat getirebiliyorsunuz.

Cumartesi günü Halep şehrinde idik, altı aydır Halep’te direniş güçlerinin Baas güçleri ile çok çetin bir savaş sürdürdüğüne şahit olduk. Geçtiğimiz Ramazan ayı içersinde şehri direnişçilerden temizlemek için hava ve kara operasyonu ile Halep’in güneyini enkaza çeviren Baas güçleri, bugün Halep’in sadece % 30’luk kısmını ellerinde tutmanın mücadelesini veriyor.

Halep’in merkez çarşı ve caddelerinde insanlar hayata tutunmanın yollarını arıyor, umutlu ve güvenli bir şekilde yaralarını sarmanın telaşı içersindeler. Fırınların, camilerin, hastaneler ve benzin istasyonlarının özellikle vurulduğuna şahit oluyorsunuz. İnsanlar karne ile bazı fırınların önünde ekmek almak için uzun kuyruklarda tedirgin bir şekilde bekliyorlar. Bugüne kadar 44 fırın bombalanmış, fırınlar ekmek çıkarmak için un, maya, mazot ve elektriğe sahip olmalı ki ekmek çıkarabilsin.. Ekmek çıkarmayı başaran fırınların önünde uzun kuyruklar bu kez uçakların bombalarına hedef oluyor, Halep,de eve ekmek götürmek çok büyük bir uğraş, sabır ve kısmet gerektiriyor, Bosna da pazar yeri, Halep’te fırın önleri… Halep sokaklarında gezerken hastanelerin ve camilerin, benzin istasyonlarının özellikle bombalandığını görüyoruz, hemen aklımıza Bosna şehirleri geliyor, aynı fotoğraflar aynı kareler aynı mekanlar. Biri Avrupa’nın göbeğinde diğeri, İslam dünyasının göbeğinde yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Halep’in merkez caddesinde yürümeye devam ediyoruz, bir cep telefonu satan dükkan, ama rafları boş, dükkanın içi odunlarla dolu, kilo ile odun satıyor. Elektrik yok, sular akmıyor, şehir cezalandırılıyor adeta ama halk güvenli ve umut dolu.

Halep’in güneyine doğru indikçe sessiz sokaklar, bom boş binalar, bombardıman sonunda adeta harabeye dönmüş. Karada savaş gücünü yitiren Baas yönetimi Halep’i havadan bombalayarak şehir halkını ve direnişçileri cezalandırma yöntemini deniyor.

Halep’in insanları şehrine moral vermek için yoğun bir çaba gösteriyor yerel geçici meclisler oluşturulmuş, belediye hizmetleri, insani yardım hizmetleri ve güvenlik hizmetleri sağlıklı bir şekilde organize olma, örgütlenme çabası içersindeler.

Halep’te 10 gün önce askeri akademinin direnişçilerin ellerine geçmesi ile rejim önemli güç merkezini kaybetti. Halep şehrinin hemen, hemen tamamına yakını direniş güçlerince kontrol altına alınmış. Halep’in düşmesi, Baas için çok büyük moral kaybı oldu. Direnişin yükselen morali, bundan sonraki hazırlığı ve en büyük hedefi Şam güzergahı olacaktır.

Halep şehrini altı aydır kurtaramayan rejim tüm gücü ile Şam’ı korumaya yönelecektir. Direniş cephesi her türlü maddi lojistik yokluğa rağmen halkın moral gücü ve desteği ile azim ve sabırla, Rusya, Çin ve Batı dünyasının gücüne karşı tarihi bir başarıya imza atıyor. Suriye direnişi artık, Halep şehrini koruma gayreti içerisinde, Halk şehri ve kendisini korumaya çalışan direnişçilerle tek vücut olmuş ve zafere kenetlenmiş durumda.

YENİ AKİT 

YAZIYA YORUM KAT