1. YAZARLAR

  2. SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

  3. Haklı olunan bir konuda, haklı kalınarak verilen bir mücadele çizgisi..
SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

Yazarın Tüm Yazıları >

Haklı olunan bir konuda, haklı kalınarak verilen bir mücadele çizgisi..

03 Aralık 2023 Pazar 17:50A+A-

Okuyucularla Hasbihal:

*Avusturya’dan Şahin Yılmazoğlu diyor ki mesajında.. Bazıları, Filistin’de on yıllardır ve son olarak da Gazze’de, çekilen bunca acılar, uğranılan bunca kayıplar ve yüzde 65-70’inden fazlası çocuk ve kadınlardan oluşan, hayatları söndürülen onbinlerce sivil Müslümanın katledilmesinin direniş eylemlerinin sadece can veya mal açısından kazanç ve kayıp değerlendirmesi yapanlarla karşılaşıyoruz. Aramızda gereksiz tartışmalara yol açar diye susmayı tercih ediyoruz... Bu gibi durumlar için ne yapabiliriz?’

--Karşı taraf kötü niyetli değilse, çareyi sormak ve düşüncesini açmasına yardımcı olmak yolu denenebilir. Bakkal hesabı yapar gibi kazanç ve kayıplar üzerinde konuşmak, sadece  zamanı öldürmeye yarar.. Çünkü, bir tarafın elinde en gelişmiş ileri teknoloji ürünü bombardıman uçakları ve de materyalist dünyada etkili olan medya organlarıyla tezgâhlanan propaganda savaşı.. Karşı tarafta ise, nesiller boyu esaret altında yaşayan Filistin halkının yiğit evlâdlarının direniş ruhuyla sergiledikleri hamleleri..

Önce şu hususu belirlemekte fayda var.. Gazze’deki direniş, ‘denk olmayan silahlarla yapılan, yani, asimetrik bir savaş’ şeklidir. 

Ama, ‘Hamas direnişçileri’nin rehine aldıklarına nasıl davrandığına dair açıklamaların  İsrail rejimi tarafından yasaklanması bile, Hamas  direnişçilerinin savaş ahlâkında  ne kadar yüksek bir örneklik oluşturduğunu  anlatmaya yeter.. Nitekim, bir hanım, serbest bırakıldıktan sonra, Hamas direnişçilerinin, kendisini, ‘Biz size Kur’an’ın hükümlerine göre davranacağız, korkmayın..’ diye rehine aldıklarını ve  aynen de dedikleri gibi davrandılar..’ diye konuşurken; ‘Danielle’ isimli  bir yahudi anne de, 5 yaşlarındaki kızıyla birlikte rehine tutulduğu 45 gün sonrasında, duygularını, serbest bırakılırken, yazdığı mesajda diyordu ki, o Hamas’lı muhafızlarına:

‘Kızım Emilia’ya gösterdiğiniz  olağanüstü insanlığınız için size bütün kalbimle teşekkür ediyorum. Onun için ebeveyn gibiydiniz, teşekkür ederim.. (…) Kızım sizin sâyenizde kendisini kraliçe gibi görüyordu. Kızım buradan psikolojik travma ile ayrılmadığı için, size sonsuza kadar minnettarlığımın esiri olacağım.’

Sadece şu iki örnek bile, son derecede bir çarpıcı güzellikte değil midir?

İsrail rejimininse, Filistin halkını 75 yıldır ne korkunç zulüm cenderelerinden geçirdiğini tekrara hâcet yok... Bütün acılarına rağmen, Hamas direnişçileri, bize utanılacak bir tablo bırakmadılar.  Ve sionist İsrail rejimi ve başta Amerika olmak üzere bütün tarafdarları ise, insanlığa ve tarihe utanç tablolarından başka bir şey bırakmadılar, bırakamıyacaklar da..

*Manisa’dan Rıdvan Dökmeci, ‘100  yıldır, bize insan hak ve hürriyetlerinden bahsedenler meğer ne yalanlar ve mavallar okuyorlarmış..’ diyor..

--Onları suçlamayalım, muhterem kardeşim.. Onlar, sadece kendi inanç ve ideolojilerine göre bir insan hak ve hürriyeti anlıyorlar. Bundan dolayı onları suçlamak yerine, onların sözlerine aldanıyorsak, kendimizi suçlayalım. ..

*İstanbul’dan Eyyûb Mîroğlu, mesajında,  ‘Filistin’de ‘ikili devlet ’ deniliyor, ama, var olan bunca devletler ne yapabiliyor ki, yeni bir devlet ne yapacaktır?  Siyonist İsrail rejimi, bütünüyle işgal ve gasb rejimi olduğuna göre, çare, onu müslüman coğrafyalarından bütünüyle atmak değil midir?’  diyor.

--Ciddî bir sual.. Ama, asıl gerçeğin anlaşılması için bu merhalelerin de denenmesi gerekiyor belki..  Asıl çözümün, müslüman halkların ekseriyette yaşadığı ülkelerin ‘tek bir ittifak ve ittihad’ içinde birleşmesinden başka bir çarenin olmadığı gerçeği noktasına gelinir, inşaallah..

*Artvin’den Mediha Aksaraylı‘Gazze için hepimiz hasta olacağız, kederden.. Çoğumuz, filan ülke niye müdahale etmiyor?’ diye konuşuyoruz, kendi aramızda.. Ne diyeceğimizi de bilmiyoruz?’ diyor..

--Muhterem kardeşim, her devlet, bir şeyler yapmasını başkasından bekliyor.. Ama, Yahudi ve Hristiyan halkları, birbirlerine asırlarca düşman oldukları halde, devletleri birlik oluverdiler. Biz ise, müslüman halklar kalben birlik sağlıyoruz, ama,  devletler olarak, nihaî sözü söyleyecek bir üst karar merciinden mahrumuz, hele de son 100 yıldır.. Zafiyetimizin asıl merkezinin bu noktada olduğunu şu son çaresizliklerimizle olsun öğreniriz, inşaallah..

*

Star

YAZIYA YORUM KAT