1. HABERLER

  2. HABER

  3. Hakimleri Koruma Yasası ‘Torba’ya Girdi
Hakimleri Koruma Yasası ‘Torba’ya Girdi

Hakimleri Koruma Yasası ‘Torba’ya Girdi

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu ‘torba yasası’ olarak bilinen tasarının görüşmelerini sürdürüyor. Torba yasaya hakimlerin daha rahat çalışmasını öngören ve hakimler yerine idareye dava açılmasını öngören maddeler de giriyor.

24 Aralık 2010 Cuma 10:20A+A-

Yargıtay 4. Dairesi'nin Ergenekon Davası sanığı Mehmet Haberal'ı serbest bırakmayan hakimlere para cezası vermesine ilişkin yargı camiasında devam eden tartışmaları da dikkate alan hükümetin yaptığı bir takım çalışmalar da torba yasasına alındı. Hakimlerin daha rahat görev yapması planlanıyor. Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda 'torba yasasına' yapılan eklemeler sonucu davaların sadece idare hakkında açılması öngörülüyor. Hatırlanacağı gibi Yargıtay 4. Dairesi, Ergenekon Davası sanığı Mehmet Haberal'ı serbest bırakmayan hakimlere para cezası vermişti.

HAKİMLERE DEĞİL İDAREYE DAVA AÇILABİLECEK

TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu 'torba yasası' olarak bilinen tasarının görüşmelerini sürdürüyor. Torba yasaya hakimlerin daha rahat çalışmasını öngören ve hakimler yerine idareye dava açılmasını öngören maddeler de giriyor.

Ergenekon Davası hakimleri dava kapsamında tutuklu bulunan Mehmet Haberal'ı serbest bırakmadığı için Haberal'ın avukatları Yargıtay'a şikâyette bulunmuş, Yargıtay 4. Dairesi de bu hakimleri bin 500'er lira tazminat ödemeye mahkum etmişti. Bu karardan sonra hakimlerin etki altında tutulacağı eleştirileri yapılmıştı.

HAKİMLER BASKIDAN KURTULACAK

Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'na verilen önergeler ile hakimlere tazminat davası açılmasının önüne geçildi. Bu önergeler ile, "Hakim ve savcıların bir soruşturma, kovuşturma veya davayla ilgili olarak yaptıkları işlem, yürüttükleri faaliyet veya verdikleri her türlü kararlar nedeniyle, ancak devlet aleyhine tazminat davası açılabilir. Kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk sebeplerine dayanılarak da olsa hakim ve savcı aleyhine tazminat davası açılamaz" ifadelerine yer verildi.

DAVANIN KESİNLEŞMESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLİYOR

Öte yandan Yargıtay'ın Haberal kararı davanın devam ettiği süreçte alınmıştı. Bunun önüne geçilmesi için dava ile ilgili kararın kesinleşmesi kararı getiriliyor. Önergeye şu ifadeler dahil edildi: "Devlet aleyhine açılacak tazminat davası ancak, dava konusu işlem, faaliyet veya kararın dayanağı olan soruşturmanın sonucunda verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın veya kamu davası açılmış ise, kovuşturma sonunda verilen hükmün, dava sonunda verilen hükmün kesinleştiği tarihten sonra altı ay içinde açılabilir."

ALİ EYVAZ / YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT