1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Güney Sudan'da Çatışmalar: “Hastaneye 110 Ceset Geldi”
Güney Sudan'da Çatışmalar: “Hastaneye 110 Ceset Geldi”

Güney Sudan'da Çatışmalar: “Hastaneye 110 Ceset Geldi”

Güney Sudan'daki çatışmalar 10 eyalete yayılırken, başkent Cuba'daki hastanelere ulaşan cesetlerin sayısı 100'ü geçti.

09 Temmuz 2016 Cumartesi 17:07A+A-

Sudan'dan ayrıldıktan sonra iktidar çatışmalarının yaşandığı Güney Sudan'da 10 eyalette şiddet olayları meydana geldi. Hükûmete bağlı güvenlik güçleriyle şehirdeki silahlı muhalif gruplar arasında çıkan ilk çatışmalarda sâdece başkentte en az 110 kişi öldü.

Cuba'daki Eğitim Hastanesi'nden bir doktor AP'ye yaptığı açıklamada ölenlerin toplam sayısının belirlenemediğini çünkü askerlerin ölü ve yaralıları muayene etmelerine izin vermediğini söyledi. Doktor ölenlerin çoğunun asker olduğunu da ekledi.

Devlet Başkanı Salva Kiir ile muhalif Başkan Yardımcısı ve eski isyancı lider Riek Machar'ın başkentteki görüşmesi sırasında çatışma çıkmıştı.

“İç Savaş” Uyarısı

Çatışmalar 25 bin kişinin kaldığı BM kampı dışında da sürerken, BM'den “iç savaş” uyarısı gelmişti.

Son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dün, Wau'da yaklaşık 70 bin kişinin yerinden olmasına neden olan çatışmanın derin endişe uyandırdığını kaydeden bir bildiri yayımlarken, bildiride, yardıma muhtaç sivillere insanî yardım ulaştırılması için ateşkes çağrısı yapıldı.

BMGK üyeleri, taraflardan barış anlaşmasının tüm yönlerini uygulamasını istendi.

Güney Sudan'da 28 Nisan'da, 17 Ağustos 2015'te hükûmet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükûmet feshedilerek geçici hükûmet kurulmuştu. Geçici hükûmette sandalyeler, “hükûmet, muhalefet ve eski siyasî tutuklular grubu” olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.

Kaynak: AP, Al Jazeera, AA

Etiketler :

HABERE YORUM KAT