1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gül, Büyük Ödülü Ahmet Kaya'ya Verdi
Gül, Büyük Ödülü Ahmet Kaya'ya Verdi

Gül, Büyük Ödülü Ahmet Kaya'ya Verdi

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüller Çankaya Köşkü'nde sahiplerine verildi. Ahmet Kaya'nın eşi büyük ödülü alırken ilginç bir konuşma yaptı.

24 Aralık 2013 Salı 13:05A+A-

"2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri" Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

"Müziği, yorumu ve söylemiyle farklı görüşlerden çok sayıda insanı bir araya getirmesi" nedeniyle müzik dalında ödüle layık görülen Ahmet Kaya'nın ödülünü eşi Gülten Kaya aldı.

GÜLTEN KAYA: ALEYKÜM SELAM, BİZDEN DE MERHABA

Gülten Kaya, ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Kültür sanat bizim topraklarımızda hep merkezileştirilmeye çalışıldı, devlete sadakati istendi dolayısıyla muhaliflere bedeller ödetildi. Muhalif kimliğini gerek düşünceleri, gerek üretimiyle birleştiren Ahmet Kaya bu ülkenin tabi ki itirazlarını cesurca dillendiren bir yurttaşı, bir sanat adamıydı. Sanırım bu ödülün en şaşırtan yanı da buydu. 

Sözü susturulmuş ve kalbi incitilmiş bir sanat adamının cümlelerini burada dilendirmenin de bir vicdan borcu olduğunun anlaşılmasını isterim. Paris’te yaşadığı sürgün zamanlarında sesini ülkesine duyurmak istemiş ve kayda geçen cümleleriyle şöyle demişti:

"Dünyanın bütün kültürlerine eşit mesafede duran kendini hiçbir yere ait göremeyecek kadar dünya vatandaşı hisseden ama bir kimlik aidiyeti ifade etmek gerekirse Kürt asıllı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Ben kendisine sadakat göstermemi isteyen tüm sistemleri reddedecek kadar özgür bir ruha sahibim. Benim mücadelem yok sayılan bütün hakların varlığı kabul edilinceye kadar bitmeyecektir. Hayatın adaletine daha çok inanıyorum. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların yüzlerini dağlara dönüp ağlamasını istemiyorum."

Burada bulunup da bu cümleleri bugünün ruhu üzerinden algılamakta zorlanan olduğunu zannetmiyorum. Benim burada bulunmam bir temsiliyeti ifade ediyor. Bu ödülü eşim adına bu topraklarda yaşamış ve onun gibi incitilmiş, kırılmış tüm kadim kültürlere eşim şahsında bir vefa selamı, incelikli bir selam olarak algılayıp aleyküm selam, bizden de merhaba demeye geldim."

GÜL'DEN "ÖNEMLİ OLAN HATADAN GERİ DÖNEBİLMEK" YORUMU

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ödül alan kişileri tebrik etti.

Gül, törende Ahmet Kaya'yı anlatırken, bu tür ödüllerin, geçmişteki hataları silmek için önemli bir yol olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanının konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

''Bu ödüller takdir duygusunu ortaya koymak için var. Bu ülke, bu vatan, bu devlet hepimizin devleti. Hepimizin çektiği acılar üzüntüler var. Önemli olan kendi evimizdeki yanlışların farkına varıp bunları düzene koymak. Herkesin düşüncesini rahatlıkla söyleyeceği bir ülke haline getirmek önemli olan. Siyasi anlayışın en gelişmiş demokratik hukuk devleti standartlarına ulaşmak önemli olan. Mesafe aldık ama daha da mesafe almamız lazım. Onun için reform süreçlerine devam etmeliyiz diyoruz.

Ahmet Kaya sözleri, türküleri ve sazıyla herkesi yakalayan bir insandı, Anadolu'nun sesini duyuran kişiydi. Kendisine de bu ödül verildi ve ailesi olarak sizler almış oldunuz. Bunlar yeni hataların yapılmaması için atılan adımlardır. Önemli olan yeni yanlışlar yapmamak. Herkesin hatası olur. Ama önemli olan farklılıklarımızı, zenginliklerimizi bir bütün içinde enerjiye çevirebilmektir.

Bilim ve Kültür faaliyetlerine olağanüstü değer veriyorum. Bu sizlerle 7. toplantımız. Ümit ediyorum ki bu tip çabaların kıymeti bundan sonra da bilinecektir. Her zaman söylüyorum marifet iltifata tabidir. Ödülü kazananları tekrar tebrik ediyorum. Katılan herkese de teşekkürler."

ÖDÜLLER AHMET KAYA'NIN  DOĞUMGÜNÜNDE AÇIKLANMIŞTI

Bu yıl, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne, İslam bilim ve teknoloji tarihi alanında Prof. Dr. Fuat Sezgin, sosyal bilimler dalında Prof. Dr. Daron Acemoğlu, edebiyatta Prof. Dr. İskender Pala, belgesel dalında Prof. Dr. Bekir Karlığa ile kültür ve sanat kurumu olarak da Tarihi Kentler Birliği layık görüldü.

"Müziği, yorumu ve söylemiyle farklı görüşlerden çok sayıda insanı bir araya getirmesi" nedeniyle müzik dalında ödüle Ahmet Kaya layık görüldü.

Ahmet Kaya, 16 Kasım 2000'de, 43 yaşındayken Fransa'da hayatını kaybetmişti. Ödül alan isimler, her yıl 29 Ekim'de duyurulurken, bu yıl açıklama Ahmet Kaya'nın da doğum günü olan 28 Ekim'de yapılmıştı.

(İnternethaber)

HABERE YORUM KAT