Grizu…

Grizu…

Bartın’daki grizu patlaması sonucunda 41 işçi hayatını kaybetti

15 Ekim 2022 Cumartesi 15:00A+A-

Abdurrahman Güner / HAKSÖZ HABER

Sabahın ilk saatleriyle servise yetişmek için apar topar hazırlanan bir maden işçisi uykularının derin saatlerinde olan çocuklarına bakıyor evden çıkmadan önce. Hanımıyla vedalaşıyor, gömleğinin içe kıvrılmış yakasını düzeltiyor eşi. Dualar ederek yakasından göğsüne kadar indiriyor ellerini bunu yaparken...

Toprak, taş ve ateş…. Metan gazı üst üste yığılmış toprağın ve kayanın 300 metre altında sıkışıyor. Kokusuz olduğu için anlaşılamayan bir hınzırlıkla penceresiz bir oda misali olan yeraltında bütün havaya tesir ediyor. Basınçla etrafa saçılacak olan toz kütlesi sakince bekliyor. Geriye tek bir şey kalıyor, kıvılcım!

Bartın'ın Amasra ilçesindeki taş kömürü işletmesinde grizu patlaması meydana geldi. Amasra'daki işletme teknolojik yeterlilik açısından Türkiye'deki en yetkin maden tesislerinden birisi. Bartın Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre patlama, saat 18.15 sıralarına eksi 300 kotunda gerçekleşti. Olay hakkında soruşturma başlatılırken ilk izlenimlere göre önlemler eksiksiz alınmıştı.

Önce 26 olarak duyurulan vefat sayısı ilerleyen saatlerde 41’e çıktı. Oksijenin insan yaşamı için gerekli olan %19’luk oranı grizu patlaması için %12’lik bir miktara sahip olsa dahi yetiyor. Metan patladığında ortamdaki oksijen de kullanılmış oluyor. Geriye sadece toz, ateş ve karanlık kalıyor…

Madenci olmanın insanı hayretler içerisinde bırakan gerçekliği yerin metrelerce altında ekmek kavgası vermekten geçiyor. 3 futbol sahası derinlikte madenciler simsiyah bir ufuktan geçerek ailelerinin iaşelerini sağlıyorlar.

Akşam eve dönen çocuklar babalarının eve bir daha dönmeyeceği haberini aldılar. Anneleri eşini kaybetmiş olmanın hüznünü kalbine gömerek evlatlarını teselli ediyor... Bütün siyasi çekişmelerin ve kavgaların ötesinde helal kazanç için gösterilen çaba kalıyor. Bartın’daki grizu patlamasında vefat eden işçiler bu kadar saygıyı hak ediyor!

Rabbimiz vefat eden işçilere rahmet eylesin. Yaralılara acil şifalar versin. Bir daha böyle meşum bir hadiseyi yaşamak nasip olmasın!

resized-13e58-2311-tur-picture-20221014-29160384-29160383.jpg

resized-15a95-7d19f92b9ece42a912a7de7a08c459a8.jpg

Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emrah Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Ayvaz, Serkan Nakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Yasin Bulut, Sabih Akdere, Murat Öztan, Serhat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gündoğan Serenli, Orhan Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Hacet.

...

HABERE YORUM KAT

1 Yorum