1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Gazeteci Bilal Abdulkerim İdlib’deki Durumu Değerlendirdi
Gazeteci Bilal Abdulkerim İdlib’deki Durumu Değerlendirdi

Gazeteci Bilal Abdulkerim İdlib’deki Durumu Değerlendirdi

Suriye'de gazetecilik yapan Bilal Abdulkerim, İdlib'de son durumu değerlendirdi.

15 Şubat 2020 Cumartesi 17:32A+A-

ABD'li gazeteci, Ortadoğu ve çatışma bölgeleri konusundaki araştırmalarıyla tanınan Aymenn Jawad Al Tamimi'nin sorularını yanıtladı.

Abdulkerim'in Tamimi ile gerçekleştirdiği röportajdan önce çıkan başlıklar şu şekilde:

Rejimin ilerleyişi

- Bilal Abdulkerim, Rusya ve İran destekli Esed rejimi güçlerinin hızlı ilerleyişinin arkasında yatan temel sebebin, muhalif güçlerin savaşa yeterince hazırlıklı olmaması olduğunu dile getirdi. Yüz binlerce sivilin evlerini terk etmek durumunda kaldığını söyleyen ve bunun oldukça zor bir durum olduğunu ifade eden Abdulkerim, muhaliflerin bu durum üzerine düşünmesi ve bunun tekrar etmemesi için hazırlık yapmaları gerektiğini vurguladı.

- ABD'li gazeteci Abdulkerim, son dönemdeki mülteci dalgasının hiçbir zaman şahit olunmayan ölçüde büyük olduğunu söyledi. Kendi evinde 16 kişi yaşadığını belirten Abdulkerim, Suriye içerisindeki mülteci kamplarının aşırı dolu olduğunu ve yerlerinden edilen sivillerin gidilecek bir yerleri olmadığını belirtti, soğuktan ölümler yaşandığının altını çizdi.

Türkiye'nin varlığı

- Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığına da değinen Abdulkerim, henüz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) bölgede tam olarak faaliyete geçmediğini söyledi. Bölgede Rusya ile Türkiye arasında yeni bir anlaşma yapılması ihtimalinin halka endişe verdiğini zira önceki anlaşmaların halka yarar sağlamadığını söyleyen Abdulkerim, bölgenin bekleyiş halinde olduğunu ifade etti.

HTŞ'nin pozisyonu

- Tamimi'nin Tahrir el Şam Heyeti'nin (HTŞ) Türkiye destekli grupların İdlib'e intikalini engelleyip engellemediğine dair sorusuna Abdulkerim "HTŞ'nin bu gruplara gelin veya gelmeyin diyebilecek otoritesi olduğunu düşünmüyorum. Bunu isteyip istemedikleri ayrı bir mesele." şeklinde cevap vererek, HTŞ'nin bu duruma karşı bir etkisinin olmadığını savundu.

Olası Türkiye operasyonu

- Abdulkerim'e sorulan sorular arasında olası bir Türkiye operasyonu da vardı. Abdulkerim Türkiye'nin Rusya ile olan ilişkilerinin oldukça hassas olduğuna vurgu yaparak iki ülke arasındaki siyasi dengelere değindi. Türkiye'nin mevcut pozisyonunun muhaliflere topçu desteği başta olmak üzere askeri destek vermek olduğunu belirterek, Rusya ile karşı karşıya gelmekten mümkün olduğunca kaçınıldığını düşündüğünü dillendirdi. Aynı zamanda Türkiye'nin Rusya ile doğrudan karşı karşıya geleceği bir askeri harekata girişeceğini düşünmediğini ancak henüz bir çıkarım yapmak için erken olduğunu söyledi.

Bilal Abdulkerim kimdir?

Suriye'de savaşın başlangıcından bu yana sahadan yaptığı haberlerle tanınan Abdulkerim, Suriye savaşının en yakın şahitlerinden biri niteliğinde.

ABD vatandaşı Abdulkerim, başta Halep kuşatması olmak üzere savaşın birçok önemli anına tanıklık etti.

1995 yılında Müslüman olan Abdulkerim, daha sonra birçok tv programı ve belgesele imza atmıştı.

Abdulkerim'in Suriye'de kurduğu On the Ground News, Suriye'de Rusya, Esed rejimi, İran ve ABD'nin birçok savaş suçunun ortaya çıkarılmasında önemli rol oynamıştı.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT