1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. CEZAYİR

  4. Fransa'dan Cezayir’de Katliam Yaptık İtirafı
Fransadan Cezayir’de Katliam Yaptık İtirafı

Fransa'dan Cezayir’de Katliam Yaptık İtirafı

Hollande, 132 yıl devam eden sömürge döneminde Cezayir halkına büyük acılar yaşattıklarını, haksızlıklar yaptıklarını söyledi.

21 Aralık 2012 Cuma 01:36A+A-

Resmi temaslar için Cezayir’de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, ziyaretinin ikinci gününde Cezayir parlamentosunda bir konuşma yaptı.

Hollande, ‘’Cezayir, 132 yıl boyunca son derece haksız ve acımasız bir sisteme maruz bırakıldı’’ dedi. Dinleyicilerin alkışları arasında konuşmasına devam eden Hollande, ‘’Bu sistemin bir adı vardı: Sömürge yönetimi. Ve ben sömürge yönetiminin Cezayir halkına yaşattığı acıları tanıyorum’’ diye konuştu.

Konuşmasında, söz konusu dönemde Fransız güçlerinin Cezayir’deki milliyetçi hareketleri kanlı bir şekilde bastırdığına ve binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan Setif, Guelma ve Kerrata katliamlarına da atıfta bulunan Hollande, ‘’Bu acılar, Cezayir halkıyla birlikte Fransızların bilincinde de yer etmeye devam edecek’’ dedi. Hollande, Setif katliamına atfen, ‘’8 Mayıs 1945’te dünya vahşete karşı zafer kazanırken Fransa evrensel değerlerini unuttu’’ diye konuştu.

‘’Şiddet, haksızlıklar, katliamlar ve işkence hakkında hakikati söyleme görevimiz var’’ diyen Hollande, gerçeklerin ortaya konulmasının Cezayir ile Fransa’yı birbirine bağlayan bir yükümlülük olduğunu, bu çerçevede tarihçilerin belge ve arşivlere erişmesinin zaruri önem taşıdığı kaydetti. Önceki gün Cezayir’e gelen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ilk açıklamasında, Cezayir’e sömürge yönetimiyle ilgili özür dilemek amacıyla gelmediğini belirtmiş; ancak söz konusu dönemde yaşananları tanımanın iki ülke ilişkilerinde yeni döneme girilmesi için önemli olduğunu vurgulamıştı.  

HABERE YORUM KAT