1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Fransa’da kısa mesafe uçuşlar yasaklandı
Fransa’da kısa mesafe uçuşlar yasaklandı

Fransa’da kısa mesafe uçuşlar yasaklandı

​​​​​​​Fransa'da trenle en fazla 2,5 saatte gidilebilen mesafelere iç hat uçuşları yasaklandı.

17 Nisan 2021 Cumartesi 22:58A+A-

Parlamento Yurttaş Sözleşmesine dayanan kanun tasarısını onayladı. Atılan bu adım Avrupa basınında hem onay görüyor hem de eleştirel sorulara maruz kalıyor.

Kimse Londra'dan Manchester'e uçmak zorunda değil / THE GUARDIAN (İngiltere)

Çevre aktivisti Leo Murray The Guardian'daki yazısında Fransa'nın aldığı kararı doğru bulduğunu söylüyor:

“Küçük ülkelerde çok uzak istisnaların dışında iç hat uçuşlar çoğunlukla gereksiz. Trenle yaklaşık iki saat süren Londra-Manchester hattında pandemiden önce yılda yarım milyon uçuş yapılıyordu. Uçuşlarda en fazla kirlilik kalkış ve inişte oluştuğu için, iç hatlarda yolcu ve kilometre başına düşen emisyon uzun uçuşlardan yüzde 70, tren yolculuğundan ise altı kat daha fazla.”

Dört saat de olabilirdi / LA STAMPA (İtalya)

La Stampa, daha da fazlası mümkündü diyor:

“Paris'le Lyon, Bordeaux ve Nantes gibi ülkenin kimi önemli şehirleri arasındaki uçuşlar, belki Lyon-Marsilya ve başkent ile Rennes arasındaki hattakiler de yasaklanacak. Ama herkes bunun yeterli olduğunu düşünmüyor. Çevrecilerin istediği gibi süre sınırı dört saat olursa Paris-Marsilya hattındaki uçuşlar da yasak kapsamına girer, çünkü hızlı tren TGV'yle başkentten ülkenin en büyük ikinci şehrine gitmek üç saatten biraz az sürüyor. İklim İçin Yurttaş Sözleşmesi de yasak süresinin dört saat olmasını istemişti.”

Lütfen aktarma yapın / ZEIT ONLINE (Almanya)

İç hat uçuşlar Almanya'da da giderek daha çok eleştiriye maruz kaldığı için, Lufthansa-Alman Demiryolları işbirliğini iyileştirmek amacıyla uzak mesafe dış hat uçuşun başlayacağı havalimanına trenle gidilmesi öngörülüyor. Zeit Online'a göre çok iyi bir haber:

“Tren yolculuğu, aynı mesafede bir uçuşa göre kişi başına ortalama yüzde 85 daha az karbondioksit üretiyor. İklim hedeflerine ulaşmak için aktarma yapmak kaçınılmaz. ... Almanya, Fransa kadar ileri gitmeyecektir. Başta Lufthansa olmak üzere havayolu şirketleri yolcu potansiyeli olsa dahi eskisi kadar çok aktarma uçuşu yapmayacaklarına söz verdi. ... Çünkü böylece iklim korunacak; ayrıca asıl kazanç, uzun mesafe uçuşlarda. ... Bir şeyler değişiyor şimdi gerçekten.”

Yakıt açısından bakılmalı / LES ECHOS (FR)

Sivil toplum kuruluşu Transport & Environnement'in Genel Müdürü William Todts, Les Echos'taki yazısında, yasa koyucular ısrarla uçak yapımındaki teknolojik gelişmenin sonuna ulaşıldığını söylemeli, diyor:

“2030'a kadar kısa mesafe uçuşlarda sıfır emisyonlu yakıtların zorunlu kılınması iyi bir başlangıç olur. Tabii bu tür uçuşlara ancak demiryolu seçeneği yoksa izin verilmeli. Sonra bu hedef genişletilmeli ve Airbus'a 2035'a kadar orta mesafe uçuşlarda hidrojen yakıtlı uçak kullanma sözünü gerçekleştirme fırsatı verilmeli. ... Kısa mesafe uçuş yasağını hiç kimse büyük bir dönüşüm olarak görmeyecek. Fosil yakıtla çalışan uçakların yasaklanması, bu konuda ciddi bir ilerleme olur.”

HABERE YORUM KAT