1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Fransa Cumhurbaşkanı: “İngiltere Geri Dönüşü Olmayan Bir Yola Girdi”
Fransa Cumhurbaşkanı: “İngiltere Geri Dönüşü Olmayan Bir Yola Girdi”

Fransa Cumhurbaşkanı: “İngiltere Geri Dönüşü Olmayan Bir Yola Girdi”

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande İngiltere halkının Brexit kararı için, “Bir zamanlar aklımıza dahi aklımıza getirmediğimiz bir olaydı; şimdiyse geri dönüşü yok.” dedi.

27 Haziran 2016 Pazartesi 10:28A+A-

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenecek olan mini bir zirveyle, Avrupa Birliği (AB) liderleri İngiltere'nin AB'den çıkışı konusunu ele almaya hazırlanıyor.

Toplantı öncesinde Almanya ve Fransa'dan gelen açıklamalarda Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sürecin nasıl işletileceği konusunda “tam bir fikir birliği içerisinde” oldukları açıklandı.

Dün bir açıklama yapan Hollande İngiltere'nin kararı için “Bir zamanlar aklımıza dahi getirmediğimiz bir olaydı; şimdiyse geri dönüşü yok.” dedi.

Bugünkü toplantıya Merkel ve Hollande'ın yanı sıra İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da katılacak.

abden_cikalim.png

Çıkış Süreci Ne Zaman Başlayacak?

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bugün hem İngiltere'nin başkenti Londra'da, hem de Brüksel'de temaslarda bulunacak.

Pazar günü İtalya'nın başkenti Roma'da konuşan Kerry, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını üzüntüyle karşıladıklarını ifade etmiş ve “Brexit ve yapılması talep edilen değişiklikler, bizi AB çatısında bir araya getiren değerler ışığında yapılmalı” demişti.

AB'den ayrılma sürecinin ne zaman başlatılacağı konusundaysa farklı açıklamalar geliyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, referandum sonuçlarının netleşmesinin ardından istifa kararı aldığını ve ekimde seçilecek yeni başbakanın AB'yle müzakereleri başlatması gerektiğini söylemişti.

Ancak Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ekime kadar beklemenin “anlamsız” olduğunu ifade ederek ayrılma sürecinin hemen başlatılması gerektiğini söylüyor.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarından da Juncker'in açıklamalarına benzer çağrılar gelse de İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, baskılara direneceklerini ifade etti ve “Şu aşamada hiçbir değişiklik olmayacak.” dedi.

adim_adim_ingilterenin_abden_cikisi.jpg

Sterlin'de Sert Düşüş Sürüyor

23 Haziran'daki referandum sonuçlarının gelmesinden bu yana sert düşüş yaşayan İngiltere Sterlini, yeni haftaya da düşüşle başladı.

Asya'daki işlemlerde Sterlin/ABD Doları paritesi bir ara 1,35 seviyesinin de altına gerileyerek yüzde 2'nin üzerinde değer yitirdi.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne'un bugün bir basın toplantısı düzenleyerek piyasaları sakinleştirmeye çalışması bekleniyor.

BBC

HABERE YORUM KAT