1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistin'de 3 Gün Yas İlan Edildi (FOTO)
Filistin'de 3 Gün Yas İlan Edildi (FOTO)

Filistin'de 3 Gün Yas İlan Edildi (FOTO)

Mahmud Abbas, İsrail'in Filistinli Bakan Ebu Ayn'i öldürmesi nedeniyle ülkede 3 günlük yas ilan etti.

11 Aralık 2014 Perşembe 08:55A+A-

Mahmud Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ziyad Ebu Ayn'ın ölümü nedeniyle 3 günlük yas ilan etti.  

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas, Ramallah'ta  İsrail güçlerinin Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden gruba göz yaşartıcı gazla müdahalesi sırasında bir İsrail askerinin dipçikle göğsüne vurması sonucu hayatını kaybeden Ebu Ayn'ın ölümüne ilişkin yapılan soruşturma neticesinde gerekli uygulamaların yerine getirileceğini kaydetti.

"İsrail'in Filistin halkına yönelik ihlallerini sürdürmesini kınayan" Abbas, Filistinli Bakanın maruz kaldığı olayı, "Ebu Ayn'ın şehit olmasına neden olan vahşice saldırı. Susulması ve kabul edilmesi mümkün olmayan barbarca bir eylem" olarak nitelendirdi.

Abbas Ebu Ayn'ın ölümü üzerine ülkede 3 günlük yas ilan edildiğini bildirdi.

Hamas taziyelerini bildirdi

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri yayımladığı yazılı açıklamada, "Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Şehid Ziyad Ebu Ayn'ın ailesine ve Filistin halkına en içten taziyelerimizi sunarız" ifadesine yer verdi.

Açıklamada, Filistin halkı, İsrail'in ve Yahudilerin saldırılarına karşı tüm güçlerini birleştirmeye davet edilerek, Filistin yönetiminden İsrail ile yapılan emniyet koordinasyonu anlaşmasını durdurması talep edildi.

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah Ürdünlü mevkidaşı Abdullah en-Nusur'dan İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybeden Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın otopsisi için sağlık ekibi göndermesini istedi.

Başbakanlık basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Hamdallah'ın, Ürdün Başbakanı Nusur'la görüşerek, son gelişmeleri ve Ebu Ayn'ın öldürülmesine ilişkin ayrıntıları aktardığı belirtildi.

Hamdallah'ın, otopsi sonucunun ilgili uluslararası kuruluşlara sunulmak üzere hazırlanması için Ürdün'ün doktorlardan oluşan bir ekip göndermesini talep ettiği ifade edilen açıklamada, Filistin'e ilişkin tüm konularda Ürdün'le sürekli iletişim halinde olunduğu kaydedildi.

Siyonist İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Ebu Ayn'ın ölümünü araştıracak otopsi heyetine İsrailli bir doktorun katılması için Filistin tarafıyla mutabık kaldıkları duyuruldu. 

Açıklamada, "Ebu Ayn'ın ölümünü araştırmak üzere bir İsraili patoloğun da Ürdünlü patalojist heyetine katılması için Filistin tarafıyla anlaştık. Buna ek olarak Filistin tarafına bu olayın araştırılması için ortak araştırma komisyonu kurulması teklifinde bulunduk" ifadesine yer verildi.

ziyad-ebu-ayn-01.jpg

ziyad-ebu-ayn-02.jpg

ziyad-ebu-ayn-03-filistinliler.jpg

ziyad-ebu-ayn-03.jpg

ziyad-ebu-ayn-04-filistinliler.jpg

ziyad-ebu-ayn-04.jpg

ziyad-ebu-ayn-05-filistinliler.jpg

ziyad-ebu-ayn-05.jpg

ziyad-ebu-ayn-06-filistinliler-basin.jpg

Abbas: Tolere edilemez

Öte yandan Mahmud Abbas, yaptığı açıklamada, "Bugün yaşanan suç, hiçbir şekilde tolere edilemez. Filistin yönetimi şimdi bu olaya nasıl yanıt vereceğine karar verecek. İsrail yaptığı araştırma sonrası diyecek ki 'akıl sağlığı yerinde olmayan ya da Filistinliler taş attıkları için kendini kaybeden bir asker' diyecek" yorumunu yaptı.

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf da, "Uluslararası topluma konuyla ilgili adımların atılması yönünde talepte bulunacağız. Bunun yanında, konuyu Uluslararası Adalet Divanına da taşımayı planlıyoruz" dedi.

İşgalci İsrail ordusu soruşturma başlattı

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail ordusu, Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın ölümüne ilişkin soruşturma başlattı" açıklamasında bulundu.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, olayla ilgili olarak İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon'un, "Ziyad ebu Ayn'ın ölümü İsrail ordusu tarafından araştırılıyor. Ölümü ile ilgili olarak üzüntümüzü iletiyoruz. Filistin yönetimine, Ebu Ayn'ın cesedinde ortak otopsi yapmayı önerdik. Güvenlik istikrarı her iki taraf için de önemlidir ve Filistin yönetimi ile koordinasyona devam edeceğiz" ifadesine yer verildi.

Netanyahu Filistin yönetimine özel elçisini gönderdi

Bu arada Siyonist İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın ölümünün ardından Filistin yönetimine özel elçisini gönderdiği bildirildi.

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun özel elçisi savcı Izak Molcho ile Filistin yönetimine bir mesaj gönderdiği belirtildi.

Açıklamada Netanyahu'nun, İsrail'in, Ramallah'ta gerçekleşen olayı soruşturacağını ilettiği ifade edilerek, Netanyahu'nun gün boyu güvenlik istişarelerini sürdürdüğü ve "Durumu sakinleştirerek, sorumlu bir şekilde davranmaya işaret ettiği" kaydedildi.

AB'den acil ve bağımsız soruşturma talebi

Öte yandan Avrupa Birliği de derhal ve bağımsız şekilde soruşturulması için çağrı yaptı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığı haberleri son derece endişe verici. Bakan Ebu Ayn'ın ölümünün derhal ve bağımsız şekilde soruşturulması çağrısı yapıyorum" dedi.

Bu olayın bölgede durumun kötüleştiğini uluslararası topluma dramatik bir şekilde tekrar gösterdiğini belirten Mogherini, taraflardan azami teenni göstermelerini ve tansiyonu daha da yükseltecek eylemlerden kaçınmalarını talep etti.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Serry de Ebu Ayn'in ölümüyle ilgili "hızlı ve şeffaf" bir soruşturma başlatma çağrısında bulundu.

Steinmeier: Can kayıpları durdurulmalı

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, yaptığı yazılı açıklamada, Filistinli bakanın ölümüne neden olan durumun hızlı, kapsamlı ve anlaşılır şekilde aydınlatılmasının önemli olduğunu belirtti.

Olayda hatalı davranışı olanların tespit edilmesi durumunda, bunun bir sonuca ulaştırılması gerektiğini kaydeden Steinmeier, "Meydana gelen olay, şu anki durumun kabul edilemez olduğunu gösteriyor. Yeniden başlayan şiddet olayları ve her iki tarafta meydana gelen can kayıplarının durdurulması lazım" ifadelerini kullandı.

Ban: Şeffaf soruşturma yapılmalı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'e, Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın İsrail askerlerinin müdahalesinde hayatını kaybetmesinin "bir an önce şeffaf bir şekilde soruşturulması" çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Ebu Ayn'ın protesto gösterisi sırasında İsrail güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelme sonucu ölümü nedeniyle büyük üzüntü duyduğu belirtildi.

Bakan Ebu Ayn'ın ailesine, Filistin halkı ve Milli Birlik Hükümetine taziyelerini sunan Ban, İsrailli yetkililerden Ebu Ayn'ın "vahşi bir şekilde ölümüne" giden olayların hızlı ve şeffaf olarak soruşturulmasını istedi.

Ziyad Ebu Ayn kimdir?

"Filistin topraklarının kanseri" olarak nitelendirilen "Yahudi yerleşim birimleri ve ayrım duvarı"na karşı faaliyet gösteren, 4 çocuk babası Ziyad Ebu Ayn 1959 yılında dünyaya geldi.

ABD ve İsrail hapishanelerinde 13 yıl tutuklu kalan ve 1982 yılında İsrail mahkemesince, müebbet hapis cezasına çarptırılan ilk Filistinli olan Ebu Ayn, İsrail'le 1985 yılında yapılan esir takası anlaşmasıyla özgürlüğüne kavuşmuştu.

Filistin Sanayiciler Birliği Üyeliği, Batı Şeria Denetim Kurulu Genel Müdürlüğü, Fetih Hareketi Yüksek Komitesi Üyeliği, Esirler Bakanlığı Müsteşarlığı gibi görevlerde bulunan Ebu Ayn, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından 10 Şubat'ta, Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı olarak tayin edildi.

 

HABERE YORUM KAT