Filistin İçin Küresel İttifak (GAFP), 60 ülkede 200’den fazla sivil toplum kuruluşu ve sendikanın katılımıyla soykırımcı İsrail’e silah ihracatının kısıtlanması veya yasaklanması talebiyle uluslararası bir kampanya başlattığını açıkladı.
Filistin İçin Küresel İttifak (GAFP), Apartheid Karşıtı Hareket ve Filistin İşgaline Karşı Küresel Koalisyon ile iş birliği içinde geniş kapsamlı bir uluslararası kampanya başlattı.
Kampanyaya 200’den fazla sivil toplum kuruluşu ve işçi sendikasının katıldığı, eylemlerin altı kıtada 60 ülkede düzenleneceği bildirildi.
Organizatörlere göre kampanyanın amacı Filistinlilerin haklarını savunmak ve devam eden ihlallere karşı uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek.
Uluslararası hukuk ve silah ihracatına kısıtlama çağrısı
Kampanyaya katılan kuruluşlar, uluslararası hukukun daha etkin uygulanması ve işgalci İsrail’e yönelik silah ihracatına hukuki ve ticari kısıtlamalar getirilmesi için uluslararası kamuoyuna baskı yapılmasını talep ediyor.
Kampanya kapsamında farklı ülkelerde kitlesel gösteriler, hükümet ve resmi kurumların önünde oturma eylemleri ile kamuoyunu Filistin meselesi ve bölgede yaşanan ihlaller konusunda bilgilendirmeye yönelik kültürel ve eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi planlanıyor.
Londra’dan Sao Paulo’ya uzanan eylemler
Kampanyanın Londra, Sidney, İstanbul, Rabat ve Sao Paulo gibi büyük kentlerde de düzenleneceği belirtildi.
Yerel grupların, askeri tedarik zincirleriyle bağlantılı olduğu öne sürülen ticari ve kamu kurumlarını hedef alan protestolar organize edeceği aktarıldı.
Kampanyanın parlamentolara da taşınması ve bazı ülkelerde işgalci İsrail’le askeri iş birliğinin sürdürülmesinin hukuki boyutuna ilişkin soru önergeleri ile acil oturumların gündeme getirilmesi bekleniyor.
Tekriti: “Geleneksel diplomasiye dayalı beklentiler çöktü”
Filistin İçin Küresel İttifak Genel Sekreteri Dr. Enes Tekriti, yerleşimci şiddeti ve Gazze’deki savaşa ilişkin gelişmeler nedeniyle geleneksel diplomatik çözümlere yönelik beklentilerin sona erdiğini savundu.
Tekriti, dünya genelindeki insanların Filistin topraklarını savunmak amacıyla harekete geçtiğini belirterek, işgalci İsrail’in savaş faaliyetlerini desteklediğini öne sürdüğü askeri tedarik hatlarının derhal kesilmesini talep etti.
Farklı ülkelerden kuruluşlar kampanyaya katılıyor
Kampanyaya İngiltere’deki “Savaşı Durdurun Koalisyonu” ve “Nükleer Silahsızlanma Kampanyası”nın yanı sıra Latin Amerika’daki Filistinli federasyonlar ile Avustralya, Güney Afrika ve Malezya’daki çeşitli destek ağlarının katıldığı bildirildi.
Organizatörler, kampanyanın farklı coğrafyalardan ve siyasi çevrelerden kuruluşları bir araya getirmesinin Filistin meselesine ilişkin uluslararası kamuoyundaki yaklaşımda değişime işaret ettiğini savunuyor.
Kampanya kapsamında ayrıca Gazze ve Batı Şeria’daki ihlallerden sorumlu olduğunu iddia ettikleri kişilerin hesap vermesi çağrısında bulunuluyor.
Hükümetlere yönelik yasal ve siyasi baskı hedefleniyor
Kampanyanın yasama ayağında ise uluslararası insan hakları kuruluşlarının Gazze ve Batı Şeria’da ciddi ihlaller yaşandığına ilişkin raporlarına rağmen işgalci İsrail’e askeri destek vermeyi sürdüren hükümetler üzerinde siyasi baskı oluşturulması hedefleniyor.
Organizatörler, karar alma merkezlerinde sürdürülecek kamuoyu baskısının işgalci İsrail’in siyasi ve ekonomik açıdan yalnızlaştırılmasına ve uluslararası kararlar doğrultusunda hareket etmesine katkı sağlayacağını savunuyor.


