1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Felluce'de Açlık ya da Ölüm!
Felluce'de Açlık ya da Ölüm!

Felluce'de Açlık ya da Ölüm!

IŞİD'in tehditlerine rağmen Felluce'den kaçan sivillerle konuşan Norveç Mülteci Konseyi, operasyonların düzenlendiği kentte açlıktan ölüm riski olduğunu duyurdu. BM de Felluce'de 50 bin sivilin mahsur kaldığını belirterek, sivillerin korunmasını istedi.

27 Mayıs 2016 Cuma 09:51A+A-

Felluce yakınlarındaki mülteci kampında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Norveç Mülteci Konseyi (NRC) IŞİD’den alınması için operasyonlar yürütülen kentten kaçabilenlerin anlattıklarını aktardı.

Son 36 saatte kentten ayrılan 40 aileden biri, kaçabilmek için drenaj borusuna saklandıklarını anlattı. NRC’ye konuşan bir kadın, ailesinin beslenme ihtiyacını hurma ve Fırat Nehri’nin suyundan karşıladıklarını söyledi.

IŞİD Sivillerin Kentten Çıkışını Engelliyor

NRC Medya Koordinatörü Becky Bakr Abdulla, “Felluce’de kalırlarsa, açlıktan ölmekle karşı karşıyalar. Kaçmaya çalışırlarsa da öldürülebilirler.” dedi.

6 aydır kentin sıkı kuşatma altında olduğunu hatırlatan Abdulla, çatışmaların kentteki kötü insanî durumu anlamaya engel olduğunu söyledi.

“50 Bin Sivil Mahsur”

Birleşmiş Milletler, Felluce'de 50 bin sivilin mahsur kaldığını belirterek, sivillerin korunmasını istedi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, BM Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, Felluce'nin IŞİD’den alınması için başlatılan operasyonda sivillerin ve kentin altyapısının korunması için, tüm taraflardan gereken önlemleri almasını istedi.

Taraflara uluslararası insancıl hukuk ve insan haklarına uyma çağrısı yapan Kubis, Felluce'den ayrılmak isteyen sivillere de güvenli şekilde tahliye imkânı sunulmasını talep etti.

“Siviller Büyük Risk Altında”

BM Irak İnsanî İşler Koordinatörü Lise Grande de yaptığı açıklamada, kentteki çatışmalardan kaçmak isteyen sivillerin buna imkân bulamadığını ve 22 Mayıs'tan bu yana kentten çıkabilen sivil sayısının 800 olduğunu ifade etti.

Şehir merkezinde mahsur kalan sivillerin büyük risk altında olduğunu belirten Grande, Felluce'de en az 50 bin sivilin çok kötü şartlar altında hayatta kalmaya çalıştığını kaydetti.

irak_harita-001.jpg

Ocak 2014’te IŞİD’in kontrolüne geçen Felluce, örgütün Irak’ta ele geçirdiği ilk kent olmuştu.

Kaynak: Al Jazeera, AA ve AFP

HABERE YORUM KAT