1. HABERLER

  2. HABER

  3. Fatih Camiinde Başbağlar İçin Anma Yapılacak
Fatih Camiinde Başbağlar İçin Anma Yapılacak

Fatih Camiinde Başbağlar İçin Anma Yapılacak

Başbağlar katliamının 21. yıldönümünde İstanbul Fatih Camiinde ve Erzincan Başbağlar köyünde anma programı düzenlenecek. Fatih Camiindeki etkinlik 5 Temmuz Cumartesi günü öğle namazından sonra başlayacak.

04 Temmuz 2014 Cuma 18:30A+A-

HAKSÖZ-HABER

Başbağlar katliamının 21. yıldönümünde bu yıl da 5 Temmuz 2014'te, hem İstanbul Fatih Camii'nde hem de Erzincan Başbağlar köyünde anma programı düzenleniyor.

BAŞBAĞLAR KATLİAMINDA NE OLMUŞTU?

Sivas Madımak olayının hemen ertesinde Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyüne 5 Temmuz 1993'te baskın düzenleyen silahlı bir grup erkekleri toplayıp köyü ateşe verdiler. Köylüleri tarayan grup, cami imamı dahil 33 kişiyi hunharca katlettiler. Katliamı gerçekleştiren grubun TİKKO ve PKK olduğuyla ilgili çeşitli iddialar ortaya atıldı.

ÖCALAN OLAYDAN HABERSİZ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

PKK lideri Abdullah Öcalan olaydan habersiz olduğunu ve olayın sorumlusunun Dr. Baran kod adlı bir PKK sorumlusu olduğunu ifade ederek, katliamı PKK'nın düzenlediğini ifade etmişti.

NAMAZ VAKTİ CAMİ BASTILAR

Akşam üzeri 100'e yakın silahlı kişi köyü bastı. Ezanın okunduğu sırada camiye giren saldırganlar cemaati zorla dışarı çıkardı. 1.5 saat örgüt propagandası yaptıktan sonra tüm erkekler kurşuna dizildi, burada 29 kişi öldü.

KÖY ATEŞE VERİLDİ

Daha sonra köy ateşe verildi ve 214 ev, köy okulu, köy camii, halkevi yakıldı. Yakılan evlerde saklanan 1'i kadın 4 kişi de yanarak can verdi.

Olaylarla ilgili olarak 20 kişi gözaltına alındı ve haklarında idam ile çeşitli sürelerde hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların 18'i bu davalardan beraat etti, sadece 2'si mahkûm edildi.

HABERE YORUM KAT