1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Eski Rus subayı, Ukraynalılara işkence yaptıklarını itiraf etti
Eski Rus subayı, Ukraynalılara işkence yaptıklarını itiraf etti

Eski Rus subayı, Ukraynalılara işkence yaptıklarını itiraf etti

​​​​​​​Rus subayı, ülkesinin Ukrayna’daki işgal güçlerinin Ukraynalı esirlere ve sivillere işkence yaptığını itiraf etti.

02 Şubat 2023 Perşembe 23:49A+A-

İstifa eden Rus subayı, ülkesinin Ukrayna’daki işgal güçlerinin gözaltı ve sorgulama sırasında Ukraynalı esirlere ve sivillere işkence yaptığını ve onları öldürmekle tehdit ettiğini itiraf etti.

Eski Subay Konstantin Yefremov BBC’ye verdiği özel bir röportajda, Çeçenya’da çalıştığını, 42. tümeninin mayın temizleme bölümünün başı olduğunu, ancak 10 Şubat’ta adamlarıyla birlikte "askeri tatbikatlara" katılmak üzere Kırım'a gönderildiğini söyledi.

Yefremov, “O zamanlar kimse savaşın çıkacağını düşünmüyordu. Herkes olanların sadece bir tatbikat olduğunu düşündü. Eminim kıdemli subaylar bunun farkında değildi” şeklinde konuştu.

Rus işgalinin başlamasından üç gün sonra 27 Şubat’ta Yefremov, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Melitopol şehrine taşınmak için emir aldı ve oradaki 10 günü  Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen bir hava sahasında geçirdi.

Yefremov, Rus kuvvetlerinin "ellerinden gelen her şeyi" yağmaladığını gördüğünü ifade ederek, “Bütün uçaklara binip bütün binaları dolaşıp her şeyi aldılar, askerlerden biri çim biçme makinesini bile aldı. Gururla, bunu eve götüreceğim ve kışlamızın yanındaki çimleri biçeceğim dedi” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz Nisan ayında Yefremov ve komutasındaki askerler, Melitopol'un kuzeydoğusundaki Belmak kasabasında "Ukraynalı mahkumların sorgulanması ve işkence edilmesi için lojistik karargah" olarak tanımladığı yeri korumak için harekete geçti.

Şarku’l Avsat’ın BBC’den aktardığı habere göre işkence ve sorgulamaların yaklaşık bir hafta sürdüğüne dikkati çeken Yefremov, bir Rus albayın onları korkutmak için mahkumların beyinlerine ateş ettiğini gördüğünü söyledi.

Yefremov, bu albayın bir keresinde bir mahkumun kolunu ve bacağını vurduğuna, mahkumun çok kan kaybettiğine, bunun da Yefremov ve adamlarının onu gizlice hastaneye götürmesine neden olduğuna atıfta bulundu.

Ayrıca, bu albayın Ukraynalılara normal yemek verilmemesi, sadece su ve bisküvi verilmesi emrini de verdiğini, kendisinin ve adamlarının mahkumlara "sıcak çay ve sigara" vermeye çalıştığını kaydetti.

Mayıs ayında Yefremov'un Çeçenya'da başında bulunduğu mayın temizleme birimine geri gönderilmesine karar verildi, ancak kendisine bunun kısa süreliğine olacağı ve tekrar Ukrayna'da savaşacağı söylendi.

Yefremov, “O sırada ordudan ayrılma kararı aldım ve Çeçenya'dayken istifa mektubumu yazdım. Beni korkak ve hain olarak tanımlayan, istifa etmeme izin vermeyen, ancak Ukrayna'da savaşmak için geri dönmeyi reddettiğim için beni görevden alan Rus subaylarından çok sayıda tehdit aldım” dedi.

Yefremov, Ukrayna'nın güneyindeki bölgelerden birinde yaşıyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, 400'den fazla Ukraynalı ve Rus savaş esiriyle görüşerek, Ukrayna'daki savaşta mahkumlara yönelik kötü muamele vakalarını belgeledi.

Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Matilda Bogner, “Maalesef, her iki tarafta da savaş esirlerine işkence ve kötü muamele yapıldığını gördük” şeklinde konuştu.

Bogner, “Karşılaştıracak olursak, Ukraynalı savaş esirlerine yönelik kötü muamele, işkence veya kötü muamele, hapsedilmenin hemen hemen her aşamasında meydana gelme eğiliminde. Sorgulama sırasında Ukraynalı mahkûmlar elektrik şokuna ve insanları asmak ve dövmek de dahil olmak üzere bir dizi acımasız işkence yöntemine maruz kalabilir” dedi.

Bogner, uluslararası hukukun “her türlü işkence veya kötü muameleyi yasakladığını” dile getirerek, “iki tarafın da bunu yapması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Şarku’l Avsat

HABERE YORUM KAT

1 Yorum