1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Eski IŞİD Rehinesi: Hava Saldırılarını Durdurun, Bu Bir Tuzak
Eski IŞİD Rehinesi: Hava Saldırılarını Durdurun, Bu Bir Tuzak

Eski IŞİD Rehinesi: Hava Saldırılarını Durdurun, Bu Bir Tuzak

IŞİD tarafından 10 ayı rehin tutulduktan sonra serbest kalan Fransız gazeteci Nicolas Henin, bombardımanların durdurulması için uluslararası topluma yalvarıyor.

07 Aralık 2015 Pazartesi 19:25A+A-

IŞİD tarafından 10 ay boyunca alıkonulan Fransız bir gazeteci bombalamaların sadece IŞİD’in işine yarayan bir tuzak olduğunu söyledi. Nicolas Henin, uluslararası topluma bombalamaları bırakıp siyasi bir çözüm bulunması için yalvardı. Suriyelileri bombalamak yerine onlarla iletişime geçmenin IŞİD’i bitirmenin tek yolu olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde Paris’te kaydedildiği ve YouTube’a yüklenen beş dakikalık videoda Henin, “IŞİD’e karşı bombardıman bir tuzaktır. Bu savaşın galibi cephanesinde en çok, en ileri ve ve pahalı silah olan taraf değil halkı yanına alan taraf olacaktır”dedi.

İngiltere’de Çarşamba günü Suriye’ye operasyona katılıp katılmama konusunda gerçekleşen parlamento toplantısı ile aynı zamana denk getirilen mesajında “Halihazırda bu bombalamalar ile halkı IŞİD’in ellerine doğru itiyoruz. Yapmamız gereken ve gerçek başarı anahtarı ise yerel insanlar ile iletişime geçmektir” dedi.

Henin konuşmasında, “İnsanların siyasi çözümden yana umutları olduğu an IŞİD çökecektir. Hiç bir temeli kalmayacaktır ve çökecektir.” ifadesini kullandı. 

Henning diğer Fransız rehinelerle birlikte Nisan 2014’te salıverilmişti. Hepsi öldürülen James Foley, Steven Sotloff, David Haines ve Alan Henning ile birlikte rehin tutuluyordu.

"Biz sadece yerel halkın faciasını körüklüyoruz"

Henin “ Neden bu kadar çok hata yapıyoruz ? Neden insanlar bu bölgeyi bu kadar yanlış anlıyor? Biz sadece düşmanı, sefaleti ve yerel halkın faciasını körüklüyoruz” dedi.

Henin, radikalleşmenin asıl müsebbibinin Suriyeli demokratların bağımsızlıkları için çığlık atmalarına ve Suriyelilerin bütünsel olarak bir umutsuzluğa itilmelerine rağmen uluslararası toplumun pasifliği olduğunu söyledi:

“Savaşın başından bu yana IŞİD’in öldürdüğü her sivile karşılık Esed rejimi, 7-10 arası sivil öldürdü. Şunu anlamalıyız ki Suriye halkı için bu iki paralel felaket birbirine dayanmaktadır; diğeriyle savaşmadan biriyle savaşmak imkansızdır.”

Henin yazın meydana gelen mülteci krizinin IŞİD için bir propaganda kampanyası gücünde olduğunu belirtti. 'Müslaman harikalar dünyası'ından kaçıp 'Kafiristan'a giden mültecilerin görüntüleri ve onlara karşı Batılıların gösterdiği ilgi IŞİD’in planlarını boşa çıkardı diyen Henin, “İşte bu yüzden, muhtemelen, Paris Saldırısı ile kamuoyunu yönlendirmek istediler ve Batı’nın Müslümanlara sınırlarını ve daha da önemlisi zihinlerini kapatmalarını sağlamaya çalıştılar” dedi.

Henin, IŞİD'e hızlı yoldan irtifa kaybettirmenin bir yolu olduğunu belirtti: “Suriyeli muhaliflerin ellerinde tuttukları bölgenin uluslararası toplum tarafından uçuşa yasak bölge, herkes için uçuşa yasak bölge ilan edilmesi. Koalisyon, rejim veya Rusya değil, herkes için uçuşa yasak bölge. Böylelikle güvenliği sağlamak IŞİD için yıkıcı olacaktır ve uluslararası toplum’un üzerinde yoğunlaşması gereken de budur” diye görüşünü dile getirdi.

Kaynak: İncanews

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT