1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Eski Avusturya başbakanı Kurz'a hapis cezası
Eski Avusturya başbakanı Kurz'a hapis cezası

Eski Avusturya başbakanı Kurz'a hapis cezası

Eski Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, meclis komisyonunda yaptığı şahitlik sırasında yanlış beyanda bulunduğu gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı.

24 Şubat 2024 Cumartesi 18:15A+A-

Avusturya'nın eski Başbakanı Sebastian Kurz, meclis komisyonunda yaptığı şahitlik sırasında yanlış beyanda bulunduğu gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. Viyana Bölge Mahkemesi'nde görülen davada hakim Michael Radasztics, Kurz'un ibra skandalını araştırmak üzere kurulan meclis komisyonunda şahit olarak dinlendiğinde konumunu hafife aldığını ve yanlış beyanda bulunduğunu tespit etti. Kurz, bu tutumu bilinçli olarak gerçekleştirdiği gerekçesiyle 8 ay "şartlı hapis" cezasına çarptırıldı.

Hakim Radasztics, kararın açıklanmasının ardından Kurz'un mahkemeye itiraz ettiğini belirtti. Kurz, savunmasında komisyon toplantısına iyi hazırlanmadığını ve bazı detayları hatırlamadığını ancak bunun bilinçli bir şekilde gerçekleşmediğini ifade etti. Ancak mahkeme, Kurz'un şahitlik sırasında yanlış beyanda bulunduğuna hükmetti.

Kurz'un yanı sıra, 2019'da Ibiza skandalı olarak bilinen olayda görevinden istifa etmek zorunda kalan eski Başbakan Yardımcısı Heinz Christan Strache de mahkemede soruşturulmuştu. Strache'nin, bir Rus iş insanının yakını olarak tanıttığı kişiyle yaptığı görüşmelerde devlet ihalelerinin Rusya'ya verilmesi gibi iddialar içeren bir video ortaya çıkmıştı.

İbiza skandalı sonrasında oluşan kamuoyu baskısıyla Avusturya Meclisi tarafından kurulan araştırma komisyonunda Sebastian Kurz da şahit olarak dinlenmişti. Ancak Kurz'un bazı konularda yanlış beyanda bulunduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma, mahkeme kararıyla sonuçlanmış oldu.

 

HABERE YORUM KAT