1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed’in Sığınma Planı Hazır
Esed’in Sığınma Planı Hazır

Esed’in Sığınma Planı Hazır

İran, Çin ve Rusya'nın, Esed gitmeden Suriye'deki krizin çözülemeyeceği konusunda uzlaştığı iddia ediliyor.

27 Ağustos 2012 Pazartesi 14:17A+A-

Suriye’de yaşananlara rağmen geri adım atmayan Beşşar Esed'e karşı, "müttefikleri" Çin, Rusya ve İran'ın ortak bir plan üzerinde uzlaştığı iddia ediliyor. Kuveytli El-Rai gazetesinin haberine göre, bu üç ülkeden üst düzey yetkililer Esed'in geri çekilmesi ve sonrasında Suriye dışında bir yerde sığınma hakkı verilmesi için anlaşmaya vardı.

Gazeteye konuşan Arap diplomatlara göre, İranlı, Rus ve Çinli yetkililer, Esed görevi bırakmadan Suriye'deki krize bir çözüm bulunamayacağı konusunda aynı görüşü savundu. Müzakereler sonrasında Esed'in Suriye'yi terk etmesi ve ülkenin dönüşümünde muhaliflerin de yer alması hususunda ortak bir noktaya ulaşıldı. Arap kaynaklar, Esed'in de teklife sıcak baktığını ve Suriye'yi bundan sonra yönetemeyeceğini düşündüğünü ileri sürdü. Haberde 'Yeni Suriye'de askeri oluşum içinde "elini kana bulamamış" muhaliflerin de yer alacağı belirtilirken, söz konusu plana Avrupa ülkeleri ile ABD'nin de destek verdiği öne sürülüyor.

İran: Görevimiz Suriye Rejimini Desteklemek

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, bu ay sonunda Tahran'da yapılacak "Bağlantısızlar Hareketi" zirvesinde ülkesinin Suriye krizinin çözümüne ilişkin teklifini gündeme getireceklerini ifade etti.

Diğer taraftan İran Devrim Muhafızları'nın istihbarat şefi Hüseyin Taib, Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, "Hepimiz, Suriye'yi destekleme ve mukavemet hattının kırılmaması sorumluluğunu taşıyoruz" diye konuştu. İran yönetimi, Batı'yı ve aralarında Türkiye ve Katar'ın da bulunduğu bazı komşu ülkeleri Suriyeli muhaliflere yardım etmekle itham ediyor. (YENİ ŞAFAK 26/08/2012)

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum