1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Rejimi ve PYD Kamışlı'da "Ateşkes"e Vardı
Esed Rejimi ve PYD Kamışlı'da "Ateşkes"e Vardı

Esed Rejimi ve PYD Kamışlı'da "Ateşkes"e Vardı

Geçtiğimiz günlerde Beşşar Esed rejimi ve rejim yanlısı gruplarla, PKK’nın Suriye uzantısı PYD güçleri arasında yoğun çatışmaların yaşandığı Kamışlı kentinde taraflar, “ateşkes” konusunda uzlaştı.

23 Nisan 2016 Cumartesi 13:39A+A-

Fransa menşeli haber ajansı AFP, hem Esed rejimi hem de PYD’li yetkililerin verdiği bilgilere dayandırdığı haberinde “ateşkes” üzerinde uzlaşıldığını, tartışmalı konularla ilgili görüşmelerin ise sürdüğünü bildirdi.

AFP, anlaşmaya cuma akşamı varıldığını belirtti.

“Nihai Çözüm Bulununcaya Kadar Ateşkes”

Ajans, Esed rejimi ve PYD’li temsilcilerin Kamışlı'da rejim kontrolünde bulunan hava alanında bir araya geldiğini ve sorunlarla ilgili nihai çözüm bulununcaya kadar bir “ateşkes”e vardıklarını bildirdi.

Esed rejiminden AFP'ye konuşan bir yetkili, cumartesi günü de bir toplantı gerçekleştirileceğini söyledi. İsmi verilmeyen bu kişi, toplantıdaki gündemin tarafların elindeki esirlerin değiş tokuşu ve PYD'nin, Esed rejiminden aldığı bazı mahallelerin geri verilmesi olduğunu belirtti.

AFP, cumartesi sabah itibariyle kent sokaklarında iki taraftan da az sayıda savaşçının ortalıkta göründüğünü söyledi.

“Rejim Güçlerinden 102 Kişi Esir Alındı”

Fiilî olarak ilan edilmiş olan “Rojava Asayiş Genel Yönetimi” de “ateşkes”le ilgili bir bildiri yayımladı.

“Rojava Asayiş Genel Yönetimi”, bölgedeki kanaat önderleri ve aşiret liderlerinin girişimleri üzerine, sorunların çözüme kavuşturulması için “ateşkes” ilan ettiklerini, fakat kışkırtma veya “ateşkes”i ihlal eden bir girişim olduğu durumda sert bir yanıt vereceklerini açıkladı.

PYD’li güçler, üç gün süren çatışmalarda kendilerinden 10, Beşşar Esed rejimi ve rejim yanlısı kuvvetlerden 31 kişinin yanında 17 de sivilin öldüğünü açıkladı.

Açıklamada “Rejim güçlerinden 102'si esir alınmıştır.” ifadesi de kullanıldı.

Esed rejimi ise ölü sayısıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

pyd.jpg

Kamışlı’nın Büyük Bir Bölümü PYD Kontrolünde

Kamışlı'nın büyük bir bölümü, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin kontrolü altında bulunuyor. Burası, PYD’li güçlerin fiilî olarak ilan ettiği özerklik alanı içerisinde.

Kamışlı'da hava alanı ve kentin bazı bölümleri ise Beşşar Esed rejimi ve rejim yanlısı NDF'nin (Ulusal Savunma Güçleri) kontrolü altında yer alıyor.

ABD’den PYD’ye: Safını Belirle

Direnişçilere karşı ittifak hâlinde olan Esed rejimi ve PYD arasında başlayan mücadelenin, PYD'nin elinde tuttuğu bölgelerde Rusya ve ABD ile aynı anda işbirliği içine girmesine ABD'nin tepki göstermesinin neden olduğu söyleniyor.

PYD; Haseke, Afrin, Kobani, Tel Abyat ve Şeyh Maksud gibi elinde tuttuğu şehirlerde Rusya ile son dönemlerde işbirliğine başlamış ve bu durum Esed rejiminin Cenevre görüşmelerinde anlaşmadan uzak tavrına neden olmuştu.

ABD’nin de bu duruma son vermek için son iki aydır PYD'ye “safını belirle” baskısı yaptığı söyleniyor. ABD'nin bu baskısının Kamışlı'da yaşanan çatışmaların arka planında yatan unsurlar arasında yer aldığı düşünülüyor.

ABD'nin Haseke'de askerî üs kurmak istemesi ve Rusya'nın da benzer amaçlarla bölgede çalışmalar başlatması da PYD'yi tercih yapmaya zorlayan bir diğer unsur oldu.

Esed Rejimiyle PYD İlk Kez Çatıştı

2011 yılında başlayan Suriye savaşı sürecinde Esed güçlerine karşı hiçbir cephede mukavemet göstermeyen; Tifira, Hanatır, Şeyh Maksud, Tel Rıfat cephelerinde Esed rejimiyle birlikte direnişçilere karşı savaşan PYD'nin Haseke'de rejimle çatışması bir ilk teşkil ediyor.

Esed Rejimi PYD’yi İhanetle Suçladı

PYD ve PKK medyası çatışmaları adi bir kadın ve sarkıntılık vakasından ibaret göstermeye çalışırken, rejim kanadında ise olayın bir ihanet olduğu ve bu ihanetin bedelini PYD'nin ödeyeceği yönünde haberler yapıldı. Ayrıca, Esed rejimine bağlı kaynaklar PYD'nin karanlık odaklarla işbirliği yaparak ittifakı bozduğu ve bölgedeki varlığını riske attığı yönünde yayınlar da yaptı.

Kaynak: BBC Türkçe, Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT