1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Rejimi ve PYD Arasında Hakimiyet Kavgası
Esed Rejimi ve PYD Arasında Hakimiyet Kavgası

Esed Rejimi ve PYD Arasında Hakimiyet Kavgası

Esed rejimi ve PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD arasındaki çatışmalarda son 3 günde 30'dan fazla kişi öldü, 17 kişi yaralandı.

22 Nisan 2016 Cuma 06:53A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Suriye'de devam eden savaşın başından bu yana aralarındaki güçlü işbirliği bozulmayan Esed rejimi ve PKK'nın uzantısı PYD arasında son günlerde çatışmalar başladı. Suriye'nin kuzeydoğusunda Esed rejimi ve PYD'nin birlikte kontrol ettiği Haseke'nin Kamışlı ilçesinde başlayan çatışmalarda son 3 günün bilançosu ise 30'dan fazla ölü ve 17 yaralı olarak kaydedildi.

Esed Rejimi Rusya'dan Güç Alıyor!

İki eski müttefik arasında başlayan mücadelenin, PYD'nin elinde tuttuğu bölgelerde Rusya ve ABD ile aynı anda işbirliği içine girmesine ABD'nin tepki göstermesinin neden olduğu ortaya çıktı.

PYD; Haseke, Afrin, Kobani, Tel Abyat ve Şeyh Maksud gibi elinde tuttuğu şehirlerde Rusya ile son dönemlerde işbirliğine başlamış ve bu durum Esed rejiminin Cenevre görüşmelerinde anlaşmadan uzak tavrına neden olmuştu.

ABD’den PYD’ye: Safını Belirle

ABD de bu duruma son vermek için son iki aydır PYD'ye “safını belirle” baskısı yapmaya başladı. ABD'nin bu baskısının Kamışlı'da yaşanan çatışmaların arka planında yatan unsurlar olduğu değerlendiriliyor.

ABD'nin Haseke'de askerî üs kurmak istemesi ve Rusya'nın da benzer amaçlarla bölgede çalışmalar başlatması da PYD'yi tercih yapmaya zorlayan bir diğer unsur oldu.

Esed Rejimiyle PYD İlk Kez Çatışıyor

2011 yılında başlayan Suriye savaşı sürecinde Esed güçlerine karşı hiçbir cephede mukavemet göstermeyen; Tifira, Hanatır, Şeyh Maksud, Tel Rıfat cephelerinde Esed rejimiyle birlikte direnişçilere karşı savaşan PYD'nin son günlerde Haseke'de rejimle çatışmaya başlaması bir ilk teşkil ediyor.

Esed Rejimi PYD’yi İhanetle Suçluyor

PYD ve PKK medyası olayı adi bir kadın ve sarkıntılık vakasından ibaret göstermeye çalışırken, rejim kanadında ise olayın bir ihanet olduğu ve bu ihanetin bedelini PYD'nin ödeyeceği yönünde haberler yaplıyor. Ayrıca, Esed rejimine bağlı kaynaklar PYD'nin karanlık odaklarla işbirliği yaparak ittifakı bozduğu ve bölgedeki varlığını riske attığı yönünde yayınlar yapıyor.

HDP Sessiz Kalıyor

Kamışlı'da devam eden çatışmalar gözleri HDP yönetimine çevirdi.

2014 yılında IŞİD'in Kobani kuşatmasını bahane ederek Türkiye'de şiddet eylemleri başlatan çağrıyı yapan ve 50 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan HDP, Esed rejimi ile PYD güçleri arasındaki şiddetli çatışmalara seyirci kalıyor.

HDP İstanbul Milletvekili Pervin Buldan konuyla ilgili sorulara yanıt vermezken, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in ofisi ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş konuyla ilgili soruları HDP Genel Merkezi’ne iletilmesi gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum