1. YAZARLAR

  2. Sinan Burhan

  3. Erdoğan’ın Vatandaşlık Hamlesi...
Sinan Burhan

Sinan Burhan

Yazarın Tüm Yazıları >

Erdoğan’ın Vatandaşlık Hamlesi...

09 Temmuz 2016 Cumartesi 16:52A+A-

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaklaşık 3 milyon Suriyeli mülteciye vatandaşlık verileceğini açıkladı. Bu çok tarihi ve stratejik bir hamledir. Aynı zamanda insani ve İslami anlamlar da içeriyor. Bir ülkenin kalkınmasında nüfus çok önemli bir güçtür.

Gerek ABD gerekse Avrupa Birliği ülkeleri her yıl yüz binlerce mülteciye vatandaşlık veriyor. Bugün ABD’de yüzmilyonu aşkın mülteci var. Bu mültecilere ABD devleti vatandaşlık vermiştir. Türkiye’nin normal şartlar altında nüfusunun 80-90 milyon arasında olması lazım. Ancak bugün gelinen noktada 77 milyon nüfusumuz var. Bu nüfus açığını Suriyelilerle kapatabiliriz.

Son yıllarda Çin ve Hindistan, nüfuslarının fazla olmaları nedeniyle dünyada etkili ülkeler arasına girdi. Avrupa ve Rusya nüfusunu artırmak için teşvik üstüne teşvik veriyorlar. Biz de ülke olarak teşvikleri artırdık. Buna rağmen nüfusumuz istediğimiz ölçüde artmıyor. O nedenle Suriyeli kardeşlerimize vatandaşlık verilmesi akıllıca olur.

Muhalefet partileri bu konuyu siyasi bir malzeme haline getiriyorlar. İktidarı eleştirmek, cumhurbaşkanını eleştirmek için siyasi malzeme yapıyorlar. Zaten bizim ülkede işsizlik var Suriyeliler de gelirse işsizlik artacak, hırsızlık artacak, dilencilik artacak diyorlar. Halbuki nüfusun bir büyük güç olduğunu bilmiyorlar. Biliyorlarsa da görmezlikten geliyorlar. Gelenlerin tamamı vasıfsız değil ki. İçlerinde mimarı var, doktoru var. Sanatçısı var.

Bazı fabrikalarda işçi açığı vardı. Usta ve çırak bulamıyorlar. Suriyeli vatandaşlarımız ihtiyacı fazlasıyla görüyorlar.

Bir başka önemli nokta ise, Suriyeli vatandaşlarımız bizim Orta Doğu’ya açılan kapımız olacaklar. Arap oldukları için Arap coğrafyasıyla ilişkilerimizi geliştirecekler. Yarın Suriye’de savaş bitince bir kısmı ülkelerine dönecek. Bizim ülkeyle ticaret yapacaklar. Kültürel ilişkileri geliştirecekler. Onların yakınları bizim gönüllü diplomatlarımız olacaklar.

Hatırlayınız Hatay’ın Türkiye’ye katılması bir referandum sonucu olmuştu. O tarihlerde Hatay’da bulunan Araplar ülkemizi seçtiler. İsteselerdi Suriye’de kalabilirlerdi. O nedenle bu coğrafyanın halklarına vefa borcumuz var. Yarın Suriye’deki gelişmelerde, bölgedeki gelişmelerde bu insanlar Türkiye’nin yanında yer alacaklardır.

Yine bir başka faydası ise İslam kardeşliğinin artmasına vesile olacaklardır. Bizler İslam ümmetinin mensuplarıyız. İnsanlar kardeştir. Bizler muhacir ve ensar kardeşliğini önemsiyoruz. Tarihimizde nice mazlum milletlere ev sahipliği yaptık. Osmanlı ve Selçuklu devletleri mazlumların umudu olmuş ve onlara sahip çıkmıştır. O nedenle bize yakışan bu kardeşlerimize sahip çıkmaktır.

Cumhurbaşkanımız bu gerçekleri gördüğü için bu önemli adımı atmıştır. Birileri çıkıyor oy almak için Suriyelilere vatandaşlık verilecek diyor. Oy kaygısı ile vatandaşlık verilecek demek ucuz bir siyasettir.

Elbette oy kazanmak önemlidir. Bu mülteciler kendisine sahip çıkan iktidara sıcak bakacaktır. Siz muhalefet partisi olarak çıkıp ben Suriyelileri evine göndereceğim derseniz onlar da size oy vermezler. Suriyeli vatandaşlarımız ya da mülteciler diyelim YPG terör örgütüne karşı da bizim yanımızda yer alacaklardır.

Suriye’nin kuzeyinde bir PKK devleti kurmaya çalışanlar var. Bu kirli ittifaka karşı bu kardeşlerimiz bizim yanımızda duruyorlar. Bize destek oluyorlar. O nedenle Suriyelilere vatandaşlık vermek çok önemli bir karardır. Bu karardan ülkemiz faydalanacaktır. Hayırlı olsun.

Yeni Akit

YAZIYA YORUM KAT

1 Yorum