1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. TUNUS

  4. En-Nahda, Tunus'ta Zaferini İlan Etti
En-Nahda, Tunusta Zaferini İlan Etti

En-Nahda, Tunus'ta Zaferini İlan Etti

Tunus seçim sonuçları açıklandı. Sonuçların açıklanması ile Nahda yetkilileri büyük başarı elde ettiklerini açıkladı.

25 Ekim 2011 Salı 14:27A+A-

Tunus, Ortadoğu halk ayaklanmalarının başladığı ilk ülke. Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından Ulusal Kurucu Meclis üyelerini belirlemek için ilk seçimlerini Pazar günü yüksek katılımla gerçekleştirdi.

Tunus seçimleri sonuçlanırken en-Nahda Partisi zaferini açıkladı. Sonuçlara göre Nahda 217 sandalyeli meclisin yüzde 40’ını elde etti. El Cezire’nin haberine göre, Nahda Partisi yetkilileri seçimlerde büyük başarı elde ettiklerini ve mecliste 90 sandalye kazandıklarını dile getirdi.

NAHDA TEK BAŞINA HÜKÜMET KURAMIYOR

Bir basın açıklaması yapan parti kampanya yöneticisi Abelhamid Jlazzi, "İlk açıklanan sonuçlar, en-Nahda'nın ülke genelinde ve birçok bölgede birinci olduğunu gösteriyor" dedi. Ancak en Nahda'nın oyları tek başına hükümet kurmaya yetmiyor.

Jlazzi, yabancı yatırımcıların ve uluslararası ortaklarının iktidara gelen ortaklarından korkmalarını gerektirecek bir durum olmadığını ifade etti. Jlazzi, “Kurucu mecliste istikrarlı bir siyasi ittifak kurmak için hiçbir çabamızı boşa harcamayacağız. Yatırımcılara ve uluslararası ekonomik ortaklarımıza garanti veriyoruz” dedi.

Ülkenin önemli desteğe sahip partilerinden Kondre ve et-Takol partisi ise ikincilik için mücadele etti.

NAHDA

En-Nahda 1989'da İslami uyanışı savunan bir siyasi eylem hareketi olarak yola çıkmış, Zeynel Abidin bin Ali'yi deviren ayaklanma ardından geçici yönetim, hareketin siyasi partiye dönüşmesine izin vermişti.

Ülkenin en iyi örgütlü siyasi ağına sahip olduğu belirtilen partinin yetkilileri, iktidara gelmeleri halinde çok partili sisteme dayanan bir demokrasi inşa edeceklerini bildirmişti.

Pazar günkü seçimlere katılım yüzde 70'e ulaşmış, kimi bölgelerde yüzde 80'i aşmıştı.

217 üyeden oluşacak Kurucu Meclis'in görevi geçici hükümeti kurmak ve bir yıl içinde yeni anayasayı oluşturmak olacak.

Bu, Tunus'ta yapılan ilk "özgür ve çoğulcu seçim" olarak değerlendiriliyor.

Dört milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede yüzden fazla siyasi parti seçim yarışına katıldı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT