1. HABERLER

  2. HABER

  3. Emniyetin Ceylan Raporu Güven Vermedi
Emniyetin Ceylan Raporu Güven Vermedi

Emniyetin Ceylan Raporu Güven Vermedi

Ceylan Önkol'un ölümüne neden olan 40 milimetrelik bombaatara ilişkin hazırlanan ekspertiz raporunda Önkol'un mühimmatla oynarken patlamanın gerçekleştiği iddia edildi.

28 Haziran 2010 Pazartesi 12:16A+A-

Mühimmata sert bir cisimle vurularak patlamanın gerçekleştiğine dair bildirilen kanaati, patlamanın etkisi ile çukur oluşmaması yalanlıyor.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinin Şenlik köyü Paşaçiya mezrasında 28 Eylül 2009'da meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol'un (12) ailesinin avukatlarının istemi ile Önkol'un ölüme neden olan "40 milimetrelik bombaatar mühimmatına çalışma prensibine ilişkin ekspertiz raporu" hazırlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuarı Daire Başkanlığı Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, önce bombaatara ait mühimmatın çalışma prensipleri anlatıldı. 40 milli metrelik bombaatara mühimmatın çeşitli uzun namlulu silahların altına monte edilen bombaatar silahları ile atılabildiği belirtilen raporda, mühimmatın namludan atılmadan aktif olmama özelliği olduğu belirtildi. Raporda, mühimmatın namludan atıldıktan sonra 14 ile 36 metre mesafeden sonra emniyet piminin kurulduğu hassas tapanın aktif hale gelmesi ile çarpma etkisi sonucu infilak eden mühimmat türü olduğu belirtildi.

Mühimmatın çalışma prensiplerinden sonra kanat bildiren Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuarı Daire Başkanlığı Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü, bombaatar mühimmatının çalışma prensipleri ile patlama nedeni arasında çelişkili ifadelerde bulunması dikkat çekti.

Metal muhafaza kapağı ile kapalı

Hazırlanan ekspertiz raporunda, Önkol'un ölümüne neden olan 40 milli metrelik bombaatar mühimmatının üst kısmında, patlamayı sağlayan düzeneğin bulunduğu bu düzeneğin bir metal muhafaza kapağı ile korunduğu patlamanın çarpma ve ya sert bir cisimle bu düzeneğe yapılacak bir darbe ile olabileceği belirtildi. Raporda, Önkol'un ölümüne neden olan ve atılmış halde bulunan bombaatar mühimmatının gecikme sonucu infilak etmesini sağlayacak bir tapa sistemine sahip olması nedeni ile "bir darbe alamadan patlamayacağı" şeklinde kanaate varıldığı ifade edildi.

Ceylan'ın patlamaya neden olduğu değerlendiriliyor

Raporda Ceylan Önkol'un bombaatar mühimmatına sert bir cisimle vurduğu ve ölümüne bu vurmanın yol açtığı belirtilerek şöyle açıklanmaya çalışıldı: "İç organları parçalanmış ve dağılmış, batın ön duvarı olmayan, el, ayak, ve diz kapaklarında her hangi bir parçalanmaya görülmeyen Ceylan Önkol isimli kız çocuğunun, patlama esnasında vücudunun mühimmata dönük olarak diz çökmüş vaziyete yerde olduğu, dirsekleri ile kollarının iç kısımlarında parçalanmaların olması ve de bileklerinin iç kısmında, patlamanın ilk evresinde oluşan flaş yanıklarının gözlemlenmesi, tahra olarak tabir edilen sert cismin üzerindeki şarapnel izlerinin bulunması göz önüne alındığında, Ceylan Önkol isimli kız çocuğunun, diz çökmüş vaziyette elindeki tahra olarak tabir edilen sert cisimle, yerde bulunan atılmış fakat patlamamış 40 mm'lik bombaatar mühimmatına vurması sonucu meydana gelen infilak neticesi hayatını kaybetmiş olabileceği değerlendirilmektedir."

Görgü tanıklarının ifadesi ekspertiz raporunu doğrulamıyor

Önkol'un ölümüne ilişkin, annesi, ağabeyi ve diğer görgü tanıklarının önce ıslık şeklinde bir vızıltının duyulduğunu vızıltının peşinden ise patlamanın gerçekleştiği yönünde ifade vermişti. Bombaatar mühimmatının özelliklerinden biri atılma esnasında havada ıslık sesine benzer bir ses ile yöneldiği yere doğru yol almasıdır. Ceylan Önkol'un ağabeyi Rıfat Önkol, olay yerine gittiklerinde kardeşinin vücudunun paramparça olduğunu belirtmiş, bomba atışının Tapantepe Taburu'ndan yapıldığını söylemişti. Önkol, '"Atılan her ne ise kardeşinin direk vücuduna isabet etmiş, mayın ya da her hangi bir patlayıcı işi değil. Yerde bir çukur oluşmamış. Yapılan atışı kendi gözümüzle gördük'" şeklinde beyanda bulunmuştu. Ceylan Önkol'un mühimmata sert bir cisimle vurması ile patlamanın gerçekleştiğine dair belirtilen kanaati patlamanın olduğu yerde patlama etkisi ile yerde çukur oluşmaması ise bildirilen kanaati yalanlayan başka bir unsur. Önkol'un patlamanın etkisi ile kopan el ve ayaklarının sağlam olması "sert bir cisimle mühimmata vurulması ile patlamanın olduğu" yönündeki kanaati çürüten diğer bir ayrıntı. Vurma etkisi ile patlama olması durumuna patlama esnasında mühimmata en yakın bölge olan el ve ayakların sağlam kalması kafalarda soru işareti bıraktı.

Askeri bölgelerin içinde

Önkol'un öldürüldüğü Şenlik Köyü'ndeki mezra askeri tesisler olan Yayla Karakolu'na kuş uçuşu 10, Abalı Karakoluna 12 ve Tapantepe Taburuna 3 kilometre mesafede bulunuyor.

(Kaynak: DİHA)

HABERE YORUM KAT