1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Elektronik sigaralar Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşındaki son silahı
Elektronik sigaralar Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşındaki son silahı

Elektronik sigaralar Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşındaki son silahı

​​​​​​​Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgalinin başlamasından bu yana, birçok Ukraynalı orduyu desteklemek ve hatta silahlandırmak için yenilikçi girişimler başlattı.

03 Temmuz 2022 Pazar 23:03A+A-

The Independent’ın haberine göre, Kiev’deki kalabalık bir atölyede üzerinde çalışılan tek kullanımlık elektronik sigaralar Ukrayna’nın yeni savaş silahı haline geldi.

Bu yeni ve sıra dışı girişim, mühendis ve doktora öğrencisi Maxim Sheremet (26) ve onun kuruluşu olan Drone Lab tarafından başlatıldı.

Sheremet ve gönüllülerden oluşan ekibi, Politeknik Üniversitesi’nin kampüsleri ve yurt odalarının dışına tek kullanımlık elektronik sigaraları toplamak için boş kutular kurdu.

Ukraynalı genç bunları topladıktan sonra içindeki lityum polimer pilleri aldı.

Bu piller, drone’lara bağlı fırlatma sistemlerine güç sağlamak için kullanılıyor, böylece tıbbi malzemelerden el bombalarına kadar her şeyi taşıyabilir ve bırakabilirler.

Sheremet The Independent’a verdiği demeçte, “Lityum pillerin fiyatları bir ay önce çok yükseldikten sonra elektronik sigaraları toplamaya başladık” dedi.

Ülke savaşın başında havaalanlarını kapatmak zorunda kaldığından, ithal malları elde etmek giderek zorlaştı ve dolayısıyla daha pahalı hale geldi.

Ukraynalı genç, “Lityum pillerin her biri bir dolara mal oluyordu, ancak fiyatları beş kat arttı, bu da maliyetlerimizi büyük ölçüde artırdı. Böylece dağıtım sistemlerini tek kullanımlık vape pillerle güçlendirmeye başladık. Ücretsiz, yeniden kullanımı kolay ve geri dönüşüm yaptığımız için çevre dostu” ifadelerini de kullandı.

Sheremet’in yaklaşık 60 gönüllüden oluşan ekibi, drone sistemlerini kuruyor ve 30’u özellikle elektronik sigara toplama ve pilleri çıkarma planı üzerinde çalışıyor.

Sheremet, “Son 20 günde 100 vape pilli drone fırlatma sistemi ürettik ve 100 tanenin daha yapımına devam ediyoruz. Bu, ülkemizin Rus işgaline karşı savunmasına katkıda bulunma şeklimizdir. Savaşa katkıda bulunmak isteyenler var ama silah kullanmayı bilmiyorlar. Biz de insanlara beynimizin silahımız olduğunu söylemek istedik” dedi.

Drone’lar, Ukrayna kuvvetlerinin topçuları tespit etmesine ve ateşi etkili bir şekilde yönlendirmesine izin vererek mühimmat tasarrufu sağladığı için savaşta çok önemli bir unsur haline geldi.

Bazı drone’lar ayrıca küçük bombalar atabilir veya tehlikede olan askerlere tıbbi malzeme taşıyabilir.

Savaşın başlangıcında, Ukrayna Savunma Bakanlığı drone sahiplerini ekipmanlarını orduya teslim etmeye çağırdı.

Kaynak:  Şarku’l Avsat

HABERE YORUM KAT