1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Dünya'ya 'Onurlu Tepki' Çağrısı
Dünya'ya 'Onurlu Tepki' Çağrısı

Dünya'ya 'Onurlu Tepki' Çağrısı

Esed çetesi çarşamba günü Halep'teki bir okulu bombaladı, çoğu çocuk 30 kişiyi katletti. Ancak Dünya'dan herhangi bir tepki gelmedi. Halep Kent Konseyi, dünyayı 'onurlu bir tepki' vermeye çağırdı.

01 Mayıs 2014 Perşembe 15:34A+A-

Suriye savaş uçaklarının 30 Nisan Çarşamba günü Halep’in Ensari Mahallesi'nde bir okulu bombalamasında çoğu çocuk 30 kişiyi katletti. Dünyadan tek tepki Birleşmiş Milletler'den (BM) geldi. Tepki genel sekreter yardımcılığı düzeyinden geldi ama Genel Sekreter Yardımcısı da olayı doğrudan kınamadı. 

BM Genel Sekreteri’nin insan haklarından sorumlu yardımcısı Valery Amos, okulun bombalanmasına direkt işaret etmediği açıklamasında, ‘Her geçen gün korkutucu şeyler oluyor. Kadın, çocuk ve erkekler her gün hedef alınıyor. Bu açık bir insan hakları ihlalidir’ demekle yetindi. 

Uluslararası camianın Suriye’de sivillerin hedef alınmasına sessiz kaldığını dile getiren muhalif Halep Kent Konseyi bir açıklama yayınlayarak ‘dünyadaki onurlu insanları’ açık tutum takınmaya çağırdı.

Konsey açıklamasında ‘Sizi şuçu örtmenin ve susmanın utancından koruyacak bir şeyler yapın, onurluca tepki verin’ dedi.

Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) ise yayınladığı açıklamada, ‘Katliam çılgınlığının durdurulması için yapılan tüm çağrılara rağmen, okulları ve diğer sivil bölgeleri hedef alan saldırıların artması sonucu onlarca kişinin ölmesini ve yaralanmasını’ kınadı.

UNİCEF Ortadoğu Sözcüsü Juliette Touma Al Jazeera’ye, Suriyeli çocukların, havan topu, varil bombası ve bombalı araç saldırılarına maruz kaldığını ve Suriye’nin çocuklar için en tehlikeli yerlerden biri olduğunu söyledi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Esed rejimine bağlı birliklerin son beş ay içinde Halep'e düzenlediği varil bombalı saldırılarda 2 bin 508 kişiyi katlettiğini açıklamıştı.

SNHR, Esed güçlerinin 23 Kasım 2013'te başlattıkları varil bombalı operasyonlarda 2 bin 508 sivili katlettiğini bildirdi. SNHR ölenlerin yüzde 38'inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirtmişti.

Esed rejimi ülkede 3 Haziran’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı için başvuran aday sayısı 17’yi buldu. 

(Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum