1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Dünyanın Vicdanına Demir Attı
Dünyanın Vicdanına Demir Attı

Dünyanın Vicdanına Demir Attı

Avrupa’nın kapılarını kapattığı göçmen gemisini ‘önce insan hayatı’ deyip limana yanaştıran Kaptan Carola, siyasetin perde gerisinde tutmaya çalıştığı mülteci sorununu dünyanın gündemi haline getirdi.

03 Temmuz 2019 Çarşamba 09:45A+A-

Dünya, kaptan Carola Rackete’yi Akdeniz’deki göçmenleri korumak amacıyla kullandığı Seat Watch 3 isimli gemiden gözaltına alınmak üzere inerken verdiği vakur ve sakin tavrıyla tanıdı. İtalya’da gözaltında bulunan Rackete İtalyan mahkemeleri tarafından yıllarca hapis cezasına çarptırılabilir. Rackete bir anda Avrupa kamuoyunun kahramanı haline gelirken, destekçilerinin sayısı da hızla artıyor.

Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Dışişleri Bakanı Heiko Mass açıklamaları ile Rackete’yi destekliyor. Maas, attığı tweette, “İnsan hayatı kurtarmak insani bir yükümlülüktür” ifadesini kullanarak, İtalyan adaletine ‘suçlamaların bir an önce aydınlatılması’ çağrısı yaptı. Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller ise iki ülke arasında ilişkilerin gerilmesi üzerine AB’yi acil tavır almaya çağırdı. Müller, Alman kadın kaptanın derhal serbest bırakılması için, “Brüksel’den sinyal bekliyoruz” dedi. Ayrıca Alman kamuoyunun şöhret isimleri de Alman kaptanı destekler yönde açıklamalar yaptı. Avrupa kamuoyunda da Rackete’in destekçilerinin sayısı hızla artıyor. Kısa sürede kendisine destek amacıyla yapılan bağışlar 1 milyon euro’nun üzerine çıktı.  

Avrupa’da Rackete üzerinden yeni bir göçmen tartışması başlarken, olayların kahramanı Alman kaptan hakkında kamuoyun çok az bilgiye sahip. Alman yardım kuruluşu Seat Watch’ın sözcüsü Ruben Neugebauer, Rackete’nin bir kaptanın gelemeyeceğini söylemesi üzerine onun yerine tesadüfen görevi aldığını ve kamuoyunda bu denli ön plana çıkmayı da arzulamadığını söyledi.  

Corala Rackete aslında İskoçya’da ulusal bir parkta çalışıyor. Babası da Alman deniz kuvvetlerinden emekli bir yarbay. Kızının kamuoyunda bu denli şöhret olsanından tedirgin olan baba “Kızım ilginin odağında olmaktan hiç hoşlanmaz” diyor. Carola Rackete’nin açıklamalarında kullandığı sakin ve nesnel üslup dikkat çekiyor. Sosyal medyada da kaptana ait bir hesap da bulunmuyor. Rackete’nin böylesi yoğun bir kamuoyu ilgisine rağmen, konuyu şova çevirmek bir davranıştan uzak olması, kendisi hakkında oluşan olumlu imajın da en önemli nedenlerinden. 

Almanya’nın Kiel kendine doğan Rackete, Celle kentinde 2007 yılında liseyi bitirdi. Elsfleht kentindeki Deniz Seyahat Okulu’nda Nautik (Denizcilik Bilimi) okuyan Rackete, Greenpeace’de çalışmaya başladı. Faaliyet alanları denizlerde tehlikeli durumlarda yardım ile çevre koruması. Greenpece’nin bir çok deniz araştırma seyahatinde rehber olarak bulundu.  

Rackete İtalya’da kullandığı geminin bir polis şilebine çarpması, demirleme yasasına muhalefet etmek ve yasadışı göçe destek vermek gibi suçlardan yargılanacak. Akdeniz’de kurtardığı 40 güçmenle 17 gün boyunca açık denizde bekletildikten sonra İtalya kıyılarına çıkan Rackete 10 yıla kadar hapis cezası alabilir. Diğer yandan Alman sivil toplum kuruluşu Sea Watch, kurtarma gemisini denizde bekleten İtalya hükümetine karşı önceki gün AİHM’e başvurdu. 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum