1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Dünyanın İklimini Korumak İçin HFC Anlaşması
Dünyanın İklimini Korumak İçin HFC Anlaşması

Dünyanın İklimini Korumak İçin HFC Anlaşması

200 ülke dünya'nın iklimini korumak amacıyla hidroflorokarbon (HFC) sera gazlarının kullanımını sınırlamayı kabul etti.

15 Ekim 2016 Cumartesi 16:18A+A-

Ruanda'nın başkenti Kigali'de yapılan iklim değişikliği zirvesinde 170'ten fazla ülkenin yetkilileri, klima ve buzdolaplarında hidroflorokarbon gazının kullanımını sınırlandırma konusunda anlaşmaya vardı.

NY Times'ın haberine göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, anlaşmayı, "Gezegenimizin ısınmasını sınırlandırma konusunda atabileceğimiz en önemli adım" şeklinde yorumladı. Kerry'e göre bu karar iklim değişikliği konusunda "Bir çırpıda yapılabilecek en büyük şey."

Kigali anlaşması, klima ve buzdolaplarında kullanılan kimyasal soğutma gazı hidroflorokarbonun kullanılmasını kesmeyi amaçlıyor.

Anlaşmaya göre gelişmiş ülkeler, hidroflorokarbon salınımını azaltma konusunda yoksul ülkelere göre daha hızlı hareket etmek zorunda.

Soğutma ve Klima sistemlerinde kullanılan HFC küresel sıcaklıkların düşmesinde artan bir rol oynuyor.

Küresel iklim değişikliği; fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkinlikleriyle atmosfere salınan sera gazı (H2O(b), CO2, CH4, O3, N2O, CFC–11, HFC, PFC, SF6) birikimlerindeki hızlı artışın doğal sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda Yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı ve iklimde oluşan değişiklikleri ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT